Takip Et

ÇOCUK VE OYUN

Oyun çocuğun kendini en iyi bildiği yolla ifade ettiği, potansiyelini fark ettiği ve kullanabildiği ve sosyal ve duygusal anlamda gelişebildiği önemli bir süreçtir. Oyun oynamak aslında çoğu kişi tarafından çocuklar için sadece vakit geçirebilecekleri ya da anne babalar için zaman kazanma aktivitesi olarak görülüyor. Ancak oyun, çocukların gelişiminde önemli bir basamaktır.

Montessori, oyunu ‘’Çocuğun işi’’ olarak tanımlamıştır. Oyun, çocuklar için kurallı veya kuralsız olsun aslında ilerideki hayatlarına bir hazırlık sürecidir. Diğer yandan bakıldığında çocukların iç dünyasına girebilmek ve onlarla daha açık iletişim kurabilmek için de kullanılan bir tekniktir. Bazı kuramcılara göre de oyun çocuklar için yetişkinlik hayatına hazırlıktır. Yine yapılan araştırmalar oyun oynamanın çocukların beyin gelişime olumlu katkısından bahsetmektedir. Erikson’a göre ise çocuklar oyun oynaması onların gelişim evrelerindeki krizleri sağlıklı atlatmalarına yardımcı olmaktadır.

Peki çocuklar için oyun oynamanın faydaları nelerdir?

• Çocukların iletişim becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur.

• Çocuklarda duygu düzenlemesine yardımcı olur.

• Çocukları hayata hazırlar ve kendilerinin gizil güçlerini fark etmelerini sağlar.

• Ahlaki kuralları ve toplumsal yaşama ilişkin bir takım kuralları öğretir.

• Çocuklar, oyun esnasında paylaşmayı ve sorumluluk almayı öğrenir.

• Diğer çocuklara oyun oynarken yada oyun kurarken sosyalleşir.

Ayrıca çocukların aynı oyunu defalarca oynayıp sıkılmadıklarını fark etmişsinizdir. Çocuklar bu sayede günlük hayattaki rutin işlere ( okula gitmek, işe gitmek gibi) de uyum sağlama becerisi geliştirirler. Çocuklar yaşamlarındaki kaygıları ya da korkuları oyun esnasında belki de somutlaştırarak ifade ederler. Oyunun çocuklar için bir diğer rolü onların mesleki gelişimlerine katkıda bulunmaktır. Çocuklar oyunda rollerine büründükleri mesleklerle ilgili görevleri öğrenirler.

Çocukların ilk evrelerde oyun arkadaşları anneler ve babalarıdır. Ebeveynlerin çocuklarıyla oyun oynamaları onların gelişimleri için önemli bir noktadır.

“Oyunlar en neşeli araştırma biçimidir.” Albert Einstein. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.