Takip Et
  • 23 Ağustos 2022, Salı

2 YAŞ SENDROMU

Bu hafta köşe yazımızda anne babaların en sancılı evrelerinden biri olan 2 yaş sendromunu anlatacağız. 2 yaş sendromu nedir, ne zaman başlar ve belirtileri nedir gelin inceleyelim.

Genellikle çocuklar 18 aylıkken başlayan ve 3-3.5 yaşına kadar devam edebilen bir süreç olan 2 yaş sendromu hem çocuk için hem de ailesi için zorlu bir süreçtir. Bebeklikten çocukluğa atılan bu ilk adımlar bazen çok sancılı olabilmekte ebeveynler ise ne yapacaklarını bilememektedir. Çocuklar her şeyi tek başına yapmak , etrafa artık ben büyüdüm mesajı vermek isteyebilir. Etrafındakileri keşfetmeye çalışan çocuk engellendiğinde ise öfkelenir.Bu süreçte yaşanan sorunlar;

-Uyku problemleri, uyumak istememe

-Her şeye ‘hayır’ deme

- Ağlama nöbetleri

-Öfke krizleri

-Anneyle ya da babayla inatlaşmalar

-Oyuncaklarını eşyalarını atma ya da zarar verme

-Denilenin aksini yapmak

Anne babalar bu dönemin kalıcı olmadığını bilirlerse daha sabırlı ve ılımlı olabilirler. Çocuk ne kadar çok kendi başına attığı adımlarda engellenmezse o kadar sağlıklı bir gelişim gösterir. Bu girişimleri engellenirse veya sorduğu sorular yanıtsız kalırsa içine kapanık bir yetişkine dönüşebilir. Çocuğa karşı sabırlı olmanın yanı sıra anne ve babalar çocuğa karşı dengeli bir tutum sergilemelidir. Yani annenin hayır dediği bir şeye baba aksini söylememeli. Çocuk aile bireyleri üzerinde dediğini yaptırtmaya bir nevi hakimiyet kurmaya çalışır. Sizinle inatlaştığı konularda direkt olarak hayır demek yerine ona gerekçelerinizi sunarak yeni çözüm yolları üretebilirsiniz. Anne babalara önerilerimden bir diğeri çocuğun hareketlendiği bu dönemde onun enerjisini boşaltabileceği alternatif yollar bulmak. Parka götürmek ya da özgürce hareket edebileceği bir oyun alanı kurmak gibi. Yapmak istemediği şeyler konusunda o an için ısrar etmemek de en doğrusu olacaktır. Yemek yemek, ilaç içmek ya da uykuya zorlamak etkili olmayabilir.

Tabii ki bu sürecin ir gelişim olduğunu ve her çocukta aynı şekilde ve sürede ilerleyemeyeceğini bilmek gerekir. Bu süreçte zorluk yaşayan ve ne yapacağını bilmeyen anne babalara mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından yardım almaları önerilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.