Takip Et

Okul öncesi dönemde çizgi film

Yaz geldi...

Okullar tatil...

Dışarısı sıcak...

Annemizin ev işleri...

Yazlık bir bölgede yaşıyorsan, misafir misafir.:).....

Bu durum özellikle 2 - 6 yas arası çocuklarımızın kontrolsüz bir şekilde çizgi filme yönelmesini sağlıyor. Ben de hem bir eğitimci hemde anne olarak küçük bir araştırma yaptım. Bununla beraber düşüncelerimi sizinle paylaşacağım...

Her yaş grubu çocuğumuzun çizgi filmden aldığı doyum ve algı farklıdır. Çizgi film kontrolsüz izlendiği zaman çocuklarımızın öğrenim sürelerini geciktirir ve geç algılarlar. Çünkü bu durum çocuklarımızı pasif tutar ve beyni tek bir noktaya odaklar.

Uzmanlara göre 3 yaşındaki bir çocuğun bir filmi akıcı bir şekilde izlemesi mümkün değildir. Çünkü çocuklarımızın beyni hızlı düşünmeye, hızlı hareket etmeye odaklıdır. Hızlı düşünen çocuklar dikkatini toplayamaz. Bu durumda analiz yeteneği oluşmaz ve öğrenme güçlüğü yaşar.

Diğer bir bakış açısıysa izletilen filmlerin içeriğidir. Küçük yaştaki bir çocuğun muhakkeme algısı henüz gelişmediğinden doğru ile yanlışı ayırt edemez ve öğrendiklerini davranışa dönüştürür.

Öğretmenlik yaşantımdan da biliyorum ki en iyi öğrenme, model alma yolu ile öğrenmedir. Eğer izlediği bir filmde şiddet içeriği varsa, çocuğunuz da bu eğilimi gösterebilir.

 

EBEVEYNLERİMİZ İÇİN ÖNERİLER

Çizgi film izleyin, fakat kurallarınız olsun. 20 dakika süre koyun ve çocuğunuzla beraber izleyin.

İçeriği önemli tabi. Mümkünse kitap içerisinde bulunan CD'leri tercih edin. Sonrasında kitapla pekiştirerek öğrenmeyi kalıcı tutarsınız.

Çizgi film sonrası beraber etkinlikler yapın. (yırtma yapıştırma, boyama, kağıt katlama tekniklerini gösterin)

Kurallı oyunlar oynayın, çocuğunuzun yaş grubuna göre hafıza teknikleri öğretin.

Çocuğunuz için siz değerlisiniz. Beraber olun. Yaratıcılığını pasif tutarak öldürmeyin.

Davranışlarınız 21 gün sonra alışkanlığa dönüşecektir, sabırlı olun.

Sevgiler... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.