Adalet Bakanı, geçen günkü açıklamasında uzun süredir gündemde olan 8. yargı paketinin iktidar meclis grubuna iletildiğini, teklif aşamasına geçileceğini ve yerel seçimlerden önce de yasalaşmasını ümit ettiğini belirtti.
Peki bahse konu yargı paketinin içeriğinde neler var ?
Baştan belirtelim, ilginç bir şekilde yeni yargı paketinin içeriği hakkında kamuoyuna resmi bir açıklama hala yapılmadı. Ancak basının ulaştığı bilgiler arasında -bana göre de en ilginci- pakette özellikle son yıllarda AYM’ye yapılan ihlal başvurularında hatırı sayılır bir yeri olan makul sürede yargılanma hakkı ile ilgili hem AYM’ye yapılan başvuru sayısını azaltmak hem hukuki denetimi de yürütmenin inisiyatifine bırakma gayesiyle Bakanlık bünyesinde Tazminat Komisyonu kurulması görülüküyor. Böylece makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğini düşünen taraf Anayasa mahkemesinden önce bakanlık bünyesinde oluşturulan tazminat komisyonuna başvurarak hakkını arayacak
Ayrıca, söylentilere göre yeni yargı paketinde infaz kanununda değişikliğe gidilerek hüküm giyen kişinin aldığı ceza miktarının çok büyük bir kısmını cezaevinde geçireceğine yönelik düzenlemeler var. Denetimli serbestlik sürelerinin kısılarak özellikle son yıllarda halkta oluşan cezasızlık algısı kırılabilir.
Yine son zamanlarda çeşitli tartışmaların odağındaki sosyal medya üzerinden hakaret eyleminin de uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacağı paketin içeriği hakkındaki dedikodular arasında yer buldu. Yani sosyal medyada hakarette bulunan bir kişinin kimliğinin tespit edilmesi halinde; savcılık, mağdurun rızasını aramaksızın belirlenen para cezasının ödenmesini isteyebilecek. Tabi böyle bir değişiklikle bir süredir hakaret suçu mağdurlarının(özellikle kendisini sosyal medya fenomeni olarak tanımlayanlar) uzlaştırma aşamalarında talep ettiği miktarların fahiş olması ve bu durumu bir gelir kapısına haline getirmeyi amaç edinmelerinin etkisi büyük olsa da yeni düzenleme ile de parasını veren küfürü basar gibi bir hal ortaya çıkabilir.
Pakette, medeni kanun, İcra- iflas kanunu, ceza muhakemeleri kanununa dair birtakım değişikliklerin de yer aldığı iddia ediliyor. Özellikle uzun zamandır beklenen kanun yollarına başvuru sürelerinin ceza muhakemesi açısından ortak bir süreye sabitleneceği konuşuluyor.
Bir diğer göze çarpan ise kamuoyunun beklentisi olan hayvanların korunması, çocuk hakları ve sendikal faaliyetler ile ilgili en azından şimdilik bir düzenleme görünmüyor.
Her ne kadar yargı paketinin sunuluşu, hazırlanışı; Anayasanın öngördüğü kanun yapım sürecine benzemese de zaman zaman yapılan değişikliklerle usulen pratik ve günümüzü yakalayan yeni düzenlemeler hayata geçti. Ancak bu paketin içeriğinin kamuoyundan gizli ve amiyane tabirle dedikodular üzerinden yürümesi gerçekten çok rahatsız edici oldu. Özellikle de paketin hazırlanışında sivil toplum örgütleri ve baroların ne kadar etkin olabildiği, onlara ne kadar alan açılabildiği ise merak konusu.
Paket meclis genel kuruluna geldikten sonra yasalaşan maddeleri teker teker yine bu köşemizde birlikte inceleyeceğiz.
Bu arada geçen hafta işlerimin yoğunluğu sebebiyle gazetemizde yazı paylaşılamamıştır. Bu nedenle gecikmeli de olsa geçen sene 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden herkese Allah’tan rahmet, yakınlarına ve halkımıza baş sağlığı diliyorum. Umarım yüz yıllardır fay hatları üzerinde bulunan ülkemiz için depremin, bu toprakların bir gerçeği olduğu unutulmayarak gerekli tüm önlemler alınır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.