
CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, süt üreticilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Süt üretiminin giderek azaldığını vurgulayan Bülbül, “Üretici batarken iktidar izliyor. CHP iktidarında rantçılara değil, üreticiye destek verilecek” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Bülbül, girdi maliyetlerindeki artışla birlikte üreticilerin yok sayıldığını belirtti. “Elektriğe yüzde 25 zam geldi, motorin 45 TL’ye dayandı, yem çuvalına bir ayda 150 TL zam yapıldı ama üreticiye destek yok” ifadelerini kullanan Bülbül, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 17,15 TL’lik litre fiyatına rağmen sütün üreticide 14 TL’ye, markette ise 45 TL’ye satıldığına dikkat çekti.
“SÜT ÜRETİMİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ”
Bülbül, TÜİK verilerine atıfla içme sütü üretiminin yalnızca bir ayda yüzde 11,9 düştüğünü belirterek, “Şubat ayında üretim, ocak ayına göre 132 bin 720 tona kadar geriledi. Bu tablo süt üreticisinin ne kadar zor durumda olduğunun açık bir göstergesidir” dedi.
Aydınlı üreticilerin durumuna da değinen Bülbül, “Üretici, hayvanlarını tek tek satmak zorunda kalıyor. Böyle giderse vatandaş birkaç yıl içinde sütü 40-50 liraya almak zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.
“DESTEK ŞART, ÇÖZÜM ERKEN DEĞİL DERHAL SEÇİM”
Tarım Kanunu'nun 21’inci maddesini hatırlatan Bülbül, gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1’inin çiftçiye destek olarak verilmesi gerektiğini vurguladı. Sözlerini, “Çözüm CHP iktidarıdır. Üretici unutulmayacak, destek görecek. Erken değil, derhal seçim” diyerek tamamladı. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.