Kanama,ameliyat sonrası bağırsakların çalışmaması,yararın açılması ve enfeksiyonu kormonel emboli (pıhtının atılması) hastanın geç iyileşmesidir.
Sezaryen yapma sayısının son dönemlerde artması ile (Eskiden üç tane yapılırken) bu sayı 5-7 arasında artmıştır.Modern obstrikte daha önce sezaryen doğum hikayesi olan kadınların yönetimi gibi çok az konu hala tartışmalıdır.Yıllarca uterus rüptürü korkusuyla skarlı uterusun doğum için kontrendike olduğuna inanıldı. Fakat ABD'de sezaryen doğum oranlarının artmasıyla geçirilmiş sezeryandan sonra vajina doğum konusu ilgi çekici oldu. Gerçekte ise 1978'de geçirilmiş sezaryen öyküsü olan kadınlarda sadece % 22'sinde uygulanırken 1996'larda % 45-50 arasına kadar yükselmiştir.
1989'a kadar geçirilmiş sezaryen sonrası doğum komplikasyonları % 1 iken 2004 itibari ile 1000'de 9.2'ye kadar düşmüştür. Doğum için bazı kriterlerin olması şarttır.
Seçim kriterleri :
Birden fazla aşağı transvers sezaryen kesili doğumun olmaması
Klinik olarak yeterli pelvis
Daha önce uterusun skar veya rüptür olmaması
Aktif eylemi izlemeye ve acil sezaryeni yapabilmeye muktedir doktorun acil olarak sağlanabilirliği,
Acil sezaryen Doğum için gerekli personelin sağlanabilirliği,
Son dönemlerde Türkiye'de sezaryen oranının % 40'a çıkması ile normal vajinal doğumun gittikçe azalmasıyla anne ve çocuk hayatına riskler getirmiş olmasından dolayı sezeryan oranının aşağıya çekilmesi gerekir.ABD ve Avrupa'nın bu konudaki tutarlı çalışmaları ve bu konuyu önemsemesiyle ABD de % 50lerden % 12'ye düşürmesi ve Avrupa'nın % 55'lerden % 13'lere düşürmesi önemli bir detaydır..
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.