Takip Et

İLETİŞİMİN ALTIN KURALLARI

HAYATA PARANTEZ AÇIN ( ……….. )

NE DÜNYANIN HÂKİMİ OLMAYA ÇALIŞIN, NE DE KÜÇÜK BİR KALBİN ESİRİ SADECE KENDİNİZ OLUN.

İletişim, bizlerin insan olarak toplum içinde doğduğu andan öldüğü ana kadar gerçekleştirdiği bir etkinliktir. İnsanın toplumcul bir varlık olması bu etkinliğin insan hayatında yemek, içmek kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Bizler iletişimi içine doğduğumuz aile, çevre ve toplumdan görerek hayatımıza uygularız. İletişim kurma biçimlerimizin toplum ve onu çevreleyen kültür ile doğrudan bağlantısı bulunmaktadır. Bu bağlantı kişinin gördüğünü uygulaması ile toplum içinde hayat bulmaktadır. Birey üst bir bilince çıkmadığı sürece kendi iletişimsel hatalarını görememektedir. Üst bir bilince çıkmak nedir? Sorusundan hareket ettiğimizde kendine dışarıdan bir gözle bakabilmektir. Gerekiyorsa kendini eleştirip düzeltebilmektir.

Kişinin kendisini görebilmesi iyi iletişim kurma becerisi açısından önem taşımaktadır. Bu bağlamda hemen hemen hepimizin ortak amacı insan ilişkilerini başarı ile yöneterek hayatımızı anlamlı kılmaktır. Yani toplumsal düzlemde kurulan ilişkilerde hepimizin ortak kaygısı anlaşılmak ve anlaşabilmektir. Anlaşılma aşaması karşımızdaki ile iletişim kurduğumuzda kendimizi doğru anlatabilmekten geçmektedir. Anlaşmanın sağlanması ise öncelikle “karşımızdakini anlayabilmek” ve onun anladığımız ölçüde ona geri iletide bulunmaktır. Burası kritik nokta çünkü kendinizi ne kadar doğru anlatmaya çalışırsanız çalışın karşınızdaki insanların algılamaları, eğitim düzeyleri, yaş, cinsiyet ve ekonomik durum bu anlaşmayı zorlaştırmaktadır.

Oysaki iletişim günlük yaşamda iyi ve doğru ilişkiler kurabilmemiz, kendimizi sakin, huzurlu ve mutlu hissetmemiz açısından oldukça önemlidir. Çünkü bizler her gün güne başlarken iletişim kurarak toplumsal yaşamımızı üretiriz. Bu durum hem bizim iç huzurumuz hem de çevremiz ile kurduğumuz ilişkilerde çevremize verdiğimiz huzur açısından önem taşımaktadır. Bu döngü bizim hayatımızı anlamlı yaşamamızı sağlar. Hepimiz toplumsal ilişkilerde başarılı olmak isteriz. Toplumsal ilişkilerde başarının altın anahtarı, İyi iletişim becerisinde kaynaklanmaktadır.

Fakat iyi iletişim kurabilmek o kadar da kolay bir iş değildir; çünkü iletişim, içinde bizim dışımızda başka insanları ve başka bir dünyayı da barındırır. Bu bağlamda dünya bir sahnedir. Biz de bu sahnenin içinde birer aktörüzdür. Rolümüzü oynarken kendimizi karşımızdaki kişi ya da kişilere anlatabilmemiz ya da başka bir deyişle iyi ifade edebilmemiz hayatımızı anlamlı yaşamamız açısından önemlidir bu konuda aşağıda yer alan kurallar sağlıklı iletişim kurabilmek açısından önemlidir.

İLETİŞİMİN ALTIN KURALLARI

• İletişimin en önemli altın kuralı, dinlemeyi bilmektir. Dinlemek ve anlamaya çalışmak sonrasında gerekliyse empatik konuşmak birinci altın kuralın devamını sağlar. Yani sağlıklı iletişimin birinci adımı atılmış olur.

• İkinci altın kural insan ilişkilerinde sabırlı olmak. Bunun anlamı hayatı bir dantel gibi örmekten geçmektedir. Dantel örmek sabır gerektiren bir iştir. İnsan ilişkileri de öyledir. Bazı ilişkilerde başarı sabır, zaman ve itikattan gelir.

• Aynı şekilde toplumsal düzlemde insan ilişkilerinde ne çok katı ne de çok geçirgen olmamak gerekmektedir. Çok katı olduğumuzda çabuk kırılırız. Çok geçirgen olduğumuzda da işlevsiz ve önemsiz hale geliriz. Bu durum bizi kurduğumuz iletişimlerde başarısız kılar. Gerektiğinde prensip olarak katı ya da geçirgen olabiliriz ama esnek olabilmek oldukça önemlidir.

• İnsan ilişkilerinde iletişim kurabilmek için ilk adımı atan olmaktan çekinmeyin.

• Ayrıca sosyal yaşamın zorlukları bizi ne kadar zorlarsa zorlasın, öfkelendirirse öfkelendirsin, öfkemizi kontrol edebilen insanlar olmak bizi her zaman bir üst düzeye taşır.

• Çevremizdeki insanlarla olan ilişkilerimizde yıkıcı eleştiri yapan ve yargılayan olmamak önemlidir. Bunların yanında kendi düşüncelerimizi karşı tarafa zorla kabul ettiren olmak, bizi insan ilişkilerinde itici kılar.

Unutmayalım ki insanı en çok geliştiren şey sosyal ilişkilerdir ve bildiğimiz gibi sosyal ilişkilerin temelinde de iletişim vardır. Dinlemek demiştik: Biri bize bir şey anlatırken, biz başka şeylerle meşgul olmamalı, sadece ona odaklanarak anlattıklarını dinlemeliyiz. Sosyal ilişkilerde en itici insan tiplerinden biri de akıl verici insan tipidir. İletişimlerimizi akıl vermek yerine, sadece samimi ve doğal bir kişi olarak kurmak en doğrusu olduğundan buna özen göstermeliyiz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.