•Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler, sakatatlar, pastırma, sucuk, sosis vb.
•Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı hassasiyeti artırabilir. Bu konuda kendinizi gözlemleyin.
•Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketim.
•Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata.
•Acılı baharatlar, turşu, sirke, soğan, sarımsak, limon tuzu, et suyu içeren besinler.
Reflü Hastalarına Mide Dostu Besinler
•Az yağlı, az baharatlı besinler
•Yulaf ezmesi, patates, brokoli gibi yüksek lif içeren besinler
•Muz, kavun, karnabahar , fındık gibi alkali besinler
•Su içeriği yüksek sebze ve meyveler
•Zencefil
•Yağsız protein kaynağı besinler
Reflü Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Beslenme Tavsiyeleri
•Protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük bir diyet uygulamaya özen gösterin
•Alt özafagus sfinkter basıncını düşürdüğü için sigarayı hayatınızdan uzaklaştırın
•Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler reflüyü tetikleyebilir, dikkat
•Az az sık sık beslenilmeye, bir anda fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınmaya özen gösterin
•Yemek yerken sıvı alımı azaltın, sıvı tüketimini öğün aralarına taşıyın
•Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmeyin
•Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçının
•Acı baharat, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol ve kafein içeren besinlerin tüketimini en aza indirin.
•Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca kesinlikle uzanmayın veya yatar pozisyona geçmeyin
•Yatağın başucunu 15 cm kadar yukarı kaldırılıp uygun pozisyon alabilirsiniz
•Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçının
•Sakız çiğnerken yutulan hava geğirmeye ve daha fazla reflüye neden olabilir ama diğer taraftan sakız çiğnemenin salya miktarını artırarak olumlu etkisi olabileceği de biliniyor, bu konuda kendinizi gözlemleyebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.