Takip Et
  • 22 Ekim 2024, Salı 17:29

Karakollar Mahallesi bir ilke imza attı

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Karakollar Mahalle Muhtarlığı, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Lozan Barış Anlaşması çerçevesinde 1924 yılında gerçekleşen mübadelenin 100. yılı dolayısıyla özel bir etkinlik düzenledi.

Yunanistan’ın Grebene iline bağlı Çurhli Köyü’nden gelen misafirlerin ağırlandığı etkinlik, Karakollar Mahallesi Düğün Salonu ve bahçesinde üç gün üç gece boyunca sürdü. Bu anlamlı buluşma, mübadillerin çocukları ve torunlarını bir araya getirdi.

YEREL LEZZETLER VE YAŞANMIŞLIKLAR PAYLAŞILDI

Etkinliğin ilk günü, mübadil ailelere ait yöresel lezzetlerin tanıtımı yapıldı. Kadınlar tarafından hazırlanan muhacır baklavası, krumzopta böreği, kesik böreği, damat kurabiyesi, varimenu tatlısı ve tatlı maya ekmeği gibi geleneksel tatlar, katılımcılara sunuldu. Ayrıca bu lezzetlerin yapım aşamaları bir atölye (workshop) kapsamında gösterildi, katılımcılar da bu tatları öğrenip tadabildi. Çine Belediyesi’ne ait Marsias Lokantası’nda Yunan misafirlere bu yöresel yiyecekler ikram edildi.

Etkinliğin akşamında Prof. Dr. Kemal Arı ve tarihçi Alis Altan, mübadele dönemine ilişkin bir panel düzenleyerek mahalle halkını bilgilendirdi. İkinci gün, konuklar için ilçedeki tarihi alanlara bir gezi düzenlendi. Ayrıca, mahalle halkı ve Mursallı kadın platformu tarafından açılan stantlarda yöresel lezzetler satışa sunuldu.

“GELECEK NESİLLER DE BU DOSTLUK VE KARDEŞLİK İLİŞKİSİNİ SÜRDÜRECEKTİR”

Grebene - Çurhli Muhtarı Hristo Hasiodis, mübadeleyle ilgili duygu dolu bir konuşma yaptı. “Müslüman Türk kardeşlerimiz, Lozan Antlaşması mübadelesiyle ayrıldılar ve bir daha doğdukları topraklara geri dönmediler. Ancak bugün, hem Hristiyan hem de Müslüman atalarımızın torunları olarak buradayız. Atalarımız, bizleri izliyor ve bir arada olmamıza seviniyor. Gelecek nesiller de bu dostluk ve kardeşlik ilişkisini sürdürecektir” dedi. Hasiodis, Türk kadınlarına ait mübadele döneminden kalma bir geleneksel kıyafeti hediye etti.

TÜRK VE YUNAN ŞARKILARIYLA COŞKULU KUTLAMA

Evrim Ateşler ve orkestrası, etkinlik boyunca Türkçe ve Yunanca şarkılar seslendirdi. Etkinliğe katılan halk, müzik eşliğinde coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi. Mursallı mahallesinden gelen mursallı kadın platformu folklor gösterisi de geceye renk kattı.

Etkinliğin üçüncü gününde, Yunanistan’dan gelen misafirler ve mahalle halkı Kuşadası’nda tarihi alanları gezdi. Misafir heyet, son olarak Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak’ı ziyaret ettikten sonra ilçeye veda etti.

Bu etkinlik, geçmişin izlerini yaşatırken iki halk arasında dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendiren anlamlı bir buluşma oldu. (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.