Çalışmak, bireyin ihtiyaçlarını karşılamasının yanında sosyal alanda rolü açısından da önemlidir. Kendisinin ve ailesinin iyilik hali için çalışan kişinin kendine güveni artar ve ruhsal alanda da olumlu etkileri olur.
Yeni iş alanlarının oluşması, rekabetin artması kişinin çalışma sürelerini ve şartlarını da değiştirmektedir. Bilinen koşulları sürdürememe ya da işverenin beklentilerinin artması kişide tükenmeyi başlatabilir.
Tükenmişlik, işinin gereklerini yerine getirememe halidir. Kişide duygusal, fiziksel ve zihinsel problemler oluşturur.
BELİRTİLER
Yorgunluk, başağrısı, sık hastalanma, uyku bozukluğu gibi bedensel yakınmalar olur. Kişide öfkelilik hali, umutsuzluk, keyifsizlik gibi depresyona giden ruhsal belirtiler oluşur. İşe dikkatini verememe, ilgisizlik, sorumluluktan kaçınma hali belirir. Bu durum iş kazalarına dahi neden olabilir.
RİSK GRUPLARI
Tükenmişlik, işin zorluğu yanında kişinin mizacıyla da ilgilidir. İşini yaşamının merkezinde gören, mükemmeli arayan ve yüksek hedefleri olanların riski de yüksektir.
Her meslek tükenmişlikte riskler içerir. Güvenlik, sağlık, insan iletişiminin yüksek olduğu meslekler daha öne çıkabilir, Başlıca şu işler sayılabilir:
Basın-yayın iletişim alanları,
Tüm sağlık çalışanları,
Güvenlik birimleri (polis, askeri personel, özel güvenlikçiler),
Ağır sanayi, madencilik, enerji işkolları gibi.
KORUNMA YOLLARI
Tükenmişliğe karşı bireysel ya da diğer çalışanlarla ortak tedbirler alınmalıdır.
Kişi yaptığı işle ilgili amaçlarını belirlemeli, stres altında yardım istemeye açık olmalı, meslekte öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmalı, olumsuzluklara önceden hazırlık yapmalı, iş dışında kendisine, ailesine zaman ayırmalı, çalışma ekibinin uyumunu artırabilen iş dışında sosyal etkinliklere katılmalı.
Tükenmeden çalışmanız dileğiyle…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.