Takip Et
  • 24 Ekim 2024, Perşembe 17:31

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde tarihi rekolteye ulaşıldı

Son 20 yılda zeytincilik sektörüne yapılan yatırımlar sayesinde Türkiye, sofralık zeytin üretiminde dünya lideri konumuna gelirken, zeytinyağı üretiminde ise dünya ikinciliğindeki yerini sağlamlaştırdı. 2024/25 sezonunda Türkiye, 750 bin ton sofralık zeytin ve 475 bin ton zeytinyağı üretimiyle tarihi bir rekolteye ulaştı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Emre Uygun, bu rekor rekoltenin ihracatta da tarihi başarılar getireceğini vurguladı. Uygun, “Türk zeytin ve zeytinyağının değerini artırmak ve üreticilerin emeklerinin karşılığını almak için 2024/25 sezonunda 200 bin ton zeytinyağı ve 100 bin ton sofralık zeytin ihraç ederek 1 milyar dolar döviz geliri sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, önümüzdeki 5 yılda bu rakamı 1,5 milyar dolara çıkarmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Emre Uygun, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatındaki en büyük hedeflerinden birinin ABD pazarı olduğunu belirtti. 2025 yılında ABD’ye yönelik bir “Sektörel Ticaret Heyeti” düzenleneceğini ve ayrıca Summer Fancy Food Show, Expo West gibi uluslararası fuarlarda Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtılacağını aktardı. Uygun, Türk gıda ürünlerinin Amerika Birleşik Devletleri'nde tanıtıldığı TURQUALITY Projesi’ne zeytincilik sektörünün dahil olmasının sektöre büyük katkı sağladığını ifade etti.

2023/24 SEZONUNDA İLK KEZ 200 MİLYON DOLAR AŞILDI

EZZİB Başkanı Uygun, 2023/24 sezonunu değerlendirirken, sofralık zeytin ihracatında ilk kez 200 milyon dolar barajının aşıldığını belirtti. Yeşil zeytin ihracatının 17 bin ton karşılığında 47 milyon dolar, siyah zeytin ihracatının ise 60 bin ton karşılığında 162 milyon dolar olduğunu dile getirdi. Toplamda, sofralık zeytin ihracatından 210 milyon dolar döviz geliri elde edildiğini ve bu başarının ihracatçılar için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu vurguladı.

ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA KISITLAMALAR NEDENİYLE DÜŞÜŞ YAŞANDI

2023/24 sezonunda zeytinyağı ihracatının, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle düştüğünü belirten Uygun, “Sezon sonunda 65 bin ton zeytinyağı ihracatıyla 470 milyon dolar gelir elde ettik. Ancak kısıtlamalar sektörde yüzde 25’lik bir kayba yol açtı” dedi. Uygun, ihracatın canlanması için İngiltere ve Avrupa Birliği ile olan ticaret anlaşmalarına odaklanılması gerektiğini belirterek, İngiltere’ye yönelik gümrük vergilerinin kaldırılması çağrısını yineledi.

AVRUPA BİRLİĞİ’NE İHRACATTA KOTA TALEBİ

Uygun, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatında uygulanan 100 tonluk kotayı “trajikomik” olarak tanımlayarak, bu kotanın 30 bin tona çıkarılması gerektiğini söyledi. Sektör temsilcileri, ihracatın önündeki engellerin kaldırılması ve Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı pazarında daha da güçlü bir konuma gelmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.