
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Aydın Şube Başkanı Ahmet Ünveren, inşaatlardaki betonun korunması ve bakımı hakkında basın açıklaması yaptı.
Son günlerde Aydın Meydan Otoparkı inşaatı ve inşaatta kullanılan su ile ilgili bazı tartışmalar yaşandığını belirten Ünveren, konu hakkında gerek siyasi parti temsilcilerinin gerekse medya çalışanlarının, bilgi talebinde bulunduğunu kaydedip, tartışmasının tarafı olmadıklarını, kamuoyunda tartışılan bazı teknik kavramlara açıklık getirmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu açıklamayı hazırladıkları söyledi.
HAZIR BETONUN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Aydın'ın birinci derece deprem bölgesinde olmasından dolayı hazır betonun önemine değinen Ünveren, “Hazır beton kullanımının yanında, betonun bakımı bir başka deyişle betonun kürü, beton yerleştirildikten sonra veya beton ürünlerinin imalatından sonra oluşabilecek su kaybını engellemek betonun dayanım ve dayanıklılığının sağlanmasında son derece önemlidir. Betonun dayanım kazanması, günlerce, haftalarca hatta aylarca sürebilir. Bu koşullar sağlanamadığı takdirde betondan beklenen dayanım ve dayanıklılık elde edilemez” dedi.
"ÖZEN VE DİKKAT İSTİYOR"
Hazır betonun özen ve dikkat isteyen bir yapı malzemesi olduğunu hatırlatan Ünveren, “Kalıplara yerleştirilen beton yüzeyi zarar görmeyecek hale geldiğinde, gerekli dayanımı kazanması için çevre koşulları da dikkate alınarak, asgari 7 ile 28 gün boyunca su kürü uygulanır, buharlaşma ve su kaybına karşı beton veya kalıp yüzeyleri su geçirmez örtülerle, rüzgar etkisine karşı, rüzgar koruyucular ile örtülür. Beton, 28’inci gün sonunda da gerekli dayanımının büyük bir kısmını kazanır. Bu işlemlere ‘Taze beton kürü' denir. Beton kürün de kullanılan suya ise, ‘Beton sulama suyu' denir. Hava şartlarına göre beton yüzeyinin suya doygun hale getirilinceye kadar sulaması mutlaka yapılmalıdır. Dışarıya ısıveren bir reaksiyon olan betonun mukavemetinin kazanması esnasında, sıcaklık açığa çıkmaktadır. Sıcaklığın düşürülmesi, betonun sulanarak, yüzey sıcaklığının azaltılması çok önemlidir. Bu noktada, ‘Beton karışım suyu’ ile ‘Beton sulama suyunu’ birbirinden ayırmak gereklidir. Bir yapıda kullanılan beton karışım suyu miktarı ile beton kürü için kullanılacak su miktarı farklıdır. Yaklaşık olarak 1 metreküp beton için 130 ile 200 litre ‘Beton karışım suyu’ kullanılır. Beton karışımı; hazır beton firmasınca, hazır beton santralinde üretilir. ‘Beton sulama suyu’ ise şantiyede kullanılır.” diye konuştu.
"SULAMA MİKTARI DEĞİŞEBİLİR"
Bir yapıda kullanılacak beton sulama suyu miktarının çeşitli sebeplere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söyleyen Ünveren, şantiyeye teslim edilen, hazır betonun yarı mamul bir ürün olduğu ve gelişimini tamamlamak için uzun süre bakıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Ünveren sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka bir açıdan bakarsak, şantiyede dökülen betonun projede belirtilen dayanımı sağlayıp, sağlayamadığını belirlemek için, dökülen betonlardan numune alınır. Alınan beton numuneleri 28 gün boyunca laboratuvar şartlarında, tamamı suyun içinde kalacak şekilde, artı, eksi 2 derece farkla, 20 santigrat derece su dolu kaplar içinde 28 gün bekletilir ve numuneler kırılarak dayanımı belirlenir. Laboratuvar şartlarında su içinde bekletilen beton numune, şantiyede de devamlı olarak sulanmalıdır. İnşaatın her aşamasında olduğu gibi, şantiyeye gelen, ‘Çimento, agrega ve su karışımından ibaret yarı mamul ürünü, tonlarca yük taşıyacak betona’ dönüştürme işinin bir inşaat mühendisi gözetiminde, teknik şartnamelere ve yönetmeliklere uyumlu ve dikkatli yapılması çok hassas ve önemli bir konudur.”
Son olarak Ünveren, beton sulama suyu fiyatının yüksek olduğunu savundu. (EMRAH DİNÇER/HEDEF AJANS)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.