Takip Et
  • 10 Nisan 2025, Perşembe 16:07

ADÜ’lü öğrencilerden başörtüsü tepkisi: “Allah’ın emri aşağılanamaz”

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) görev yapan bir akademisyenin "Fakültemde başörtülü istemiyorum" sözleri kamuoyunda büyük tepki çekti.

Tartışmaların ardından ADÜ öğrenci toplulukları, ortak bir basın açıklaması yaparak ayrımcı ve dışlayıcı bu söyleme karşı durduklarını ilan etti. Öğrenciler, başörtüsünün inançlarının bir gereği olduğunu belirterek, kimsenin ilahi bir emri küçümseyemeyeceğini vurguladı. Açıklamada, “Başörtüsü Allah’ın emridir, aşağılanamaz” ifadeleri yer aldı. Başörtüsünün bireysel bir tercih değil, kulluk ve teslimiyetin sembolü olduğunun altı çizildi.

Üniversitelerin bilimin, hikmetin ve adaletin merkezleri olması gerektiğini hatırlatan öğrenciler, “Ne acıdır ki, ilim ehli olması gereken bir akademisyen, cahilce bir tavırla Allah'ın emrine savaş açmakta ve başörtülü kardeşlerimizi üniversite ortamında istemediğini beyan etmektedir” dedi. Bu yaklaşımın hem anayasal haklara hem de dini değerlere açıkça aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, akademik özgürlüğün ayrıcalık değil, her bireyin eşit ve adil şekilde temsil edilmesini sağlama sorumluluğu olduğu vurgulandı. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu hatırlatılarak, başörtülü bireylerin eğitim, sosyal ve kamusal yaşamdan dışlanmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Öğrenciler, üniversitelerde düşünce özgürlüğünün, eşitliğin ve karşılıklı saygının hâkim olması gerektiğini belirterek, ayrımcı tutumlara karşı sessiz kalmayacaklarını da duyurdu. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.