
İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği Başkanı Salih Kaymak, önemli uyarılarda bulundu. Kaymak, “Doğa olaylarının afete dönüşmesi kader değildir. Göz göre göre gelen bu yıkımlara karşı hâlâ gerekli adımlar atılmıyor,” dedi.
AFAD verilerine göre, 23 Nisan 2025 günü saat 12.49’da, Silivri açıklarında, Marmara Denizi’nde 7 kilometre derinlikte 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem başta İstanbul olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Yaralanmalar yaşanmasına rağmen can kaybı olmaması sevindirici bulunurken, uzmanlar büyük İstanbul depreminin yaklaştığına dikkat çekti.
Kaymak, depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Kumburgaz segmentinde gerçekleştiğini ve ardından çok sayıda artçı sarsıntının kaydedildiğini belirtti. Ulusal ve uluslararası kurumların odak mekanizma çözümlerine göre depremin sağ yanal doğrultu atımlı bir fay üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.
"25 YILDIR UYARIYORUZ"
1999 Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından geçen çeyrek asırda, bilim insanlarının ve meslek odalarının Marmara’daki kırılma riskine defalarca dikkat çektiğini vurgulayan Kaymak, “Ancak bu uyarılar ya göz ardı edildi ya da ertelendi. Şimdi ise toplumsal panik ve belirsizlik hakim,” dedi.
“FAY YASASI NEDEN HÂLÂ YOK?”
Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yıllardır “Fay Yasası” çağrısı yaptıklarını ancak bu yasanın bir türlü çıkarılmadığını belirten Kaymak, “Tarım alanlarını imara açanlardan, ruhsatsız yapıları meşrulaştıranlardan, belediyelerde jeoloji mühendisi görevlendirmeyenlerden hesap sorulmalıdır,” ifadelerini kullandı.
Yapı denetim sisteminde jeoloji mühendislerinin asli unsur olarak yer almamasını da eleştiren Kaymak, “Deprem ülkesi olan Türkiye’de bu eksiklik, adeta bir kara mizah konusu olmuştur,” dedi.
“DEPREM ÖNCESİ HAZIRLIK ŞART”
Afetle mücadelenin, afet meydana gelmeden başlaması gerektiğini vurgulayan Kaymak, Aydın’da da depremlere karşı dirençli bir kent yapısı oluşturmak için kamu kurumları, yerel yönetimler, meslek odaları ve halkın ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Acil Talepler:
“Fay yasasının yürürlüğe girmesi. Jeoloji mühendislerinin belediyelerde ve yapı denetim sisteminde zorunlu hale getirilmesi. Mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmalarının imar planlarına entegre edilmesi. Mevcut yapı stokunun zemin durumu ile birlikte incelenmesi ve zemin değerlendirmesi yapılmadan bina güçlendirmesi yapılmaması.”
Kaymak açıklamasını, “Bilimle, emekle, umutla ve inatla mücadeleye devam edeceğiz,” diyerek tamamladı. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.