Takip Et
  • 24 Şubat 2024, Cumartesi 12:46

Aydınlılar çalışma saati düzenlemesine ne dedi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, mesai saatlerini yeni düzenleme çalışması başlattı. Aydınlı vatandaşlar da çalışma saatlerinin uzun olduğunu belirterek bu sürenin kısaltılması gerektiğini savundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının üzerinde çalıştığı düzenleme milyonlarca çalışan da heyecan yarattı. Bakanlığın üzerinde çalıştığı yeni düzenleme ile haftada 45 saat olan çalışma süresinin kısaltılması gündemde. Bazı ülkelerde haftada 4 gün veya günde 5 saat formülünü denendiği belirtilirken, 21 yıl sonra yapılması planlanan değişik ile verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Bakanlığın üzerinde yaptığı çalışma hakkında Aydınlı vatandaşların görüşlerini aldık. Vatandaşlar, kendilerine ve ailelerine zaman ayıramadıklarını ve çalışma saatlerinin uzun olduğunu ifade etti.

Aydınlı vatandaşların konuyla ilgili yaptığı açıklama ise, şöyle;

Tahir Kaya, “Şu an çalışma saatleri 8-9 saat ideal diye düşünüyorum ben 8 saat çalışıyorum. Tabii ki bu işin tehlikesine göre değişir. Tehlikesiz işler biraz daha uzun, 9 saat filan olabilir ama tehlikeli işlerde kesinlikle 8 saatten fazla çalışılmaması gerekir. Ben 8 saat çalıştığım için kendime ve aileme vakit ayırabiliyorum”.

İsmini açıklamayan bir başka vatandaş, “Çalışma saatlerini konuşmak için önce iş sahibi olmak gerekir. Ben iş bulamadığım için bu konu hakkında yorum yapamayacağım” yanıtını verirken,

Ömer Akyol, “Çalışma saatleri bence kısaltılmalı. Çünkü toplumun bir rahatlamaya ihtiyacı var. Yeni düzenlemeye göre 5-6 saat olacağı söyleniyor. Bu da ideal bir zaman olur. Çünkü Avrupa'da da bu şekilde çalışma düzeni var diye biliyorum.”

Nuri Çolak, “Çalışma saatleri ile ilgili düzenlemeyi tabii ki hükümetimiz daha iyi bilir. Onların aldığı karara, biz uyabiliriz”.

Ertan Evsen, “Ben bir vatandaş olarak çalışma saatlerinin uzun olmasından şikayetçiyim. Oto boya ustasıyım ama çalışma saatinin uzun olmasından dolayı işi bıraktım. Çalışma saatinin en ideali 8 saat olmalıdır. Ben 10 saatten fazla çalışmak zorunda kaldığım için aileme vakit ayıramıyordum. Çünkü sabah erken saatte gidip 8.30'da işbaşı yapmam gerekiyordu, akşam 18:30'da iş bırakıyorduk ve hava kararmış oluyordu.”

Necati Şimşek, “Çalışma saatlerinin özellikle ülkemizde çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Ben özel sektörde çalıştığım için 12 saat çalışıyorum. Bu nedenle aileme ve kendime vakit ayıramıyorum. Sosyal yaşantı çok zor. Haftada bir gün izin olursa belki kendimize zaman yaratbiliyorum ama izin olmadığı zamanlarda olabiliyor”.

Didem Sabancı isimli vatandaş, “Ben çalışma saatlerini kısalması taraftarıyım. Şuan ben 8.30-18:00 saatleri arası çalışıyorum, bu nedenle aileme ve kendime vakit ayıramıyorum.”

Ramazan Çamoğlu, “Çalışma saatleri kısaltılırsa çok iyi olacağını düşünüyorum, çünkü çalışma saati süresi çok uzun. Bu nedenle insanlar kendilerine ve sosyal hayatlarına vakit ayıramıyor ama bu konuya gelene kadar birçok sorunumuz da var tabii ki. Umarım her şey düzelir. Ben 8 saat çalıştığım için ve hafta sonları da mesai yaptığından aileme vakit ayıramıyorum.”

Bahtiyar sümbül, “Biz az önce arkadaşımla aynen bu konuyu konuşuyorduk. Çalışma saatlerinin uzun olduğunu düşünüyorum. Ben de sonuçta bir insanım, kişisel ihtiyaçlarım var. Çalışma saatlerinin uzun olmasından dolayı insan ailesine ve kendine vakit ayıramıyor. Ben de kısaltılmasından yanayım.”

“Çalışma saatleri kısaltılırsa hem çalışan için iyi olur hem de işveren için” diyen Bilal İpektenkar, “Çünkü bu durumda hareket ve motivasyon artacaktır. Aynı zamanda insanlar ailesine, sosyal yaşantısına ve kendisine bu sayede zaman ayırabilir. Ben haftada 45 saat çalışan birisi olduğum için sosyal yaşantım veya kendimden fedakarlık yapmak durumunda kalabiliyorum” dedi.

Nevzat Saylı, “Çalışma saatlerini kısaltılması bence iyi olur. ben 8 saat çalışıyorum bu nedenle aileme ve kendime çok fazla zaman ayıramıyorum.”

Tuğrul Durdu ise, “Ben özel bir firmada çalışıyorum ve haftada 45 saat mesai yapıyorum. Sadece pazar günleri izin yapabiliyorum. Sabah 08:00, akşam 16.00'da mesai bitiyor. Kendimize ve ailemize ayırdığımız zaman dilimi de artık ona göre oluyor. Fakat cumartesi, pazar izinli olursam tabii ki daha farklı olur.” (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.