Takip Et
  • 20 Eylül 2024, Cuma 11:18

Çerçioğlu’na zor sorular: Kayıp mı, kıyak mı?

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun eski danışmanı ve uzun yıllar yol arkadaşı olan Erkan Karaaslan, kamuoyunda geniş yankı uyandıran bir köşe yazısında Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik çarpıcı iddialar dile getirdi. Karaaslan’ın Çerçioğlu ile geçmişteki yakın ilişkisi ve belediyede üstlendiği kritik rol göz önünde bulundurulduğunda, ortaya koyduğu iddiaların ağırlığı daha da artıyor.

Karaaslan, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı ücret gelir tarifesinde, özellikle “geçiş hakkı bedellerinin” kazı ruhsatı ve zemin tahrip bedellerinin olması gerekenin çok altında tutulduğunu iddia etti. Bu bedellerin, diğer büyükşehirlerle karşılaştırıldığında yok denecek kadar düşük olduğunu savunan Karaaslan, bu durumun belediyeye büyük bir gelir kaybı yaşattığını belirtti. Karaaslan, iddialarında özellikle “fiber optik kablo döşeme izni” üzerinden alınması gereken geçiş hakkı bedellerinin yeterince tahsil edilmediğini vurguladı.

Erkan Karaaslan, aydinsafak.com adlı haber sitesinde yayımlanan köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün gelinen noktada ülkemizde fiber optik hatlar üzerinden alınması gereken geçiş hakkı bedelleri ile ilgili büyük bir kayıp ve büyük bir yolsuzluk vardır. Ulaştırma Bakanlığı diyor ki 2023 yılı sonu itibariyle Ankara’da 37,6 milyon metre; İzmir’de 25,9 milyon metre, Denizli ve Aydın’da ise 7,5 milyon metre fiber optik hat vardır."

"Eğer Aydın BŞB AYKOME üzerinden vermiş olduğu 2 bin 650 ruhsat ile bu işi hakkı ile yapmış ise bugüne kadar 300 milyon TL geçiş hakkı bedeli, 7,5 milyon metre karşılığı kazı ruhsat harç bedeli ve 7,5 milyon metre kazılan alanın zemin tahrip bedelini alması gerekirdi. Ancak internetten görmüş olduğum Aydın BŞB 2022 yılı ücret gelir tarifesinde geçiş hakkı bedeli olması gerekenin çok altında, metresi 1 küsur TL olarak belirlenmiş."

Karaaslan, yazısında Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin geçiş hakkı bedelleri konusunda neden mevzuata uygun hareket etmediğini sorgularken, “bu bedellerin düşük tutulmasının kime kıyak yapıldığı” sorusunu gündeme getiriyor. “İddialara göre, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı itibarıyla yalnızca fiber optik kablo geçişlerinden alması gereken bedelin 90 milyon TL olduğu” belirtiliyor. Ancak mevcut durumda, belediyenin çok daha düşük bir tahsilat yaptığı öne sürülüyor.

GEÇMİŞTE YAŞANAN BİR OLAY VE İDDİALAR

Karaaslan, yazısında geçmişte yaşadığı bir olayı da paylaştı. Kendisine fiber optik kablo döşemek isteyen bir firmanın başvurduğunu ve bu firmanın “geçiş hakkı bedellerini düşürmek karşılığında “makul bir bedeli” başka yollarla ödemek istediklerini” belirtti. Ancak Karaaslan, bu teklifi reddettiğini ve durumu Başkan Çerçioğlu’na bildirdiğini aktardı.

"Firma yetkililerini kabul ettim. Bana ilin internet hızı için ciddi yatırımlar yaptıklarını, kazı ruhsat harcı için fiilen yapılan imalat ile izin alınan imalat arasında fark oluşması için kendilerine yardımcı olmamı, böylece kazı ruhsat harcını ve dolayısıyla zemin tahrip bedelini düşük ödemek istediklerini, bunun karşılığında makul bir bedeli taşeron firmaları üzerinden işaret edeceğim bir derneğe ya da spor kulübüne ödeyebileceklerini ifade ettiler. Kendilerine böyle bir çalışma tarzımız olmadığını söyledim."

Karaaslan, bu görüşmenin ardından kısa süre sonra kendisine yönelik bir tutuklama süreci yaşandığını, dolayısıyla konunun devamını takip edemediğini belirtiyor. Karaaslan’ın bu iddiaları, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde fiber optik hatlar ve kazı işlemleriyle ilgili bedellerin tam olarak tahsil edilip edilmediği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

ÇERÇİOĞLU’NA YÖNELİK SORU İŞARETLERİ

Erkan Karaaslan’ın bu köşe yazısı, Başkan Özlem Çerçioğlu ve yönetim kadrosuna yönelik önemli eleştirileri de beraberinde getiriyor. Çerçioğlu’nun, Karaaslan ile geçmişteki yakın ilişkisi ve bu süreçte Karaaslan’ın üstlendiği kritik görevler göz önüne alındığında, iddiaların üzerindeki ciddiyet daha da artıyor. Karaaslan, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin kazı ruhsatı, zemin tahrip bedeli ve geçiş hakkı bedelleri konusunda neden tam tahsilat yapmadığını sorgularken, bu durumun kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığı yönünde ciddi bir endişe yarattığını dile getiriyor.

ŞEFFAFLIK VE SORUMLULUK ÇAĞRISI

Erkan Karaaslan’ın yazısı, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin finansal yönetimi üzerinde önemli bir gölge bırakmış durumda. “Belediyenin geçiş hakkı bedelleri ve diğer altyapı hizmetleri için alınması gereken ücretler konusunda şeffaflık sağlaması ve bu süreci kamuoyuna açıklaması bekleniyor.” Özellikle, Karaaslan’ın dile getirdiği gibi “belediye gelirlerinin ciddi bir kısmının düşük bedeller nedeniyle kaybolduğu iddiaları, kamu kaynaklarının doğru kullanılması açısından bir soruşturma gerektiriyor.”

Bu süreçte Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı açıklamalar ve atacağı adımlar, hem kamuoyunun hem de belediyenin mali yönetim şeffaflığı konusunda önemli bir sınav niteliği taşıyacak. (ERDAL AYDIN) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.