Takip Et
  • 10 Nisan 2025, Perşembe 15:53

Pandemi sonrası kalp sağlığı tehdit altında

Covid-19 pandemisinin ardından ani kalp ölümleri ve kalp damar hastalıklarındaki artışın sebepleri tartışılmaya devam ederken, tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına konuk olan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Güngür, hem bilimsel veriler hem de saha gözlemleri ışığında önemli açıklamalarda bulundu.

Pandeminin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini çok boyutlu değerlendiren Güngür, sadece virüsün kendisinin değil, pandemi sürecinde oluşan yaşam tarzı değişikliklerinin de bu artışta etkili olduğunu ifade etti. Covid-19'un pıhtılaşmayı artırıcı etkisinin kalp krizi riskini belirgin şekilde yükselttiğini belirten Güngür, çevresel faktörlerin ve iklim değişikliğinin de halk sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu vurguladı.

“COVİD, KALP DAMAR SİSTEMİNİ TAHRİP ETTİ”

Programda konuşan Prof. Dr. Hasan Güngür, Covid-19 sonrası kalp hastalıklarında artış olduğunu, bu artışı sadece enfeksiyonun etkisine bağlamanın eksik olacağını belirtti. Güngür, "Covid-19 enfeksiyonu, hem damarda hem atardamarda pıhtılaşmayı artırarak kalp krizini tetikledi. Bu, yapılan otopsi ve araştırmalarla net bir şekilde ortaya kondu. Virüs, kalp damar sağlığı ve akciğer sisteminde ciddi hasarlara yol açtı" dedi.

“PANDEMİ, HAREKETSİZLİK VE STRESİ ARTIRDI”

Kalp hastalıklarındaki artışın sadece Covid-19 enfeksiyonu ile açıklanamayacağını ifade eden Güngür, pandemi döneminde yaşanan sosyal ve ekonomik değişimlerin de önemli etkileri olduğunu belirtti. "İki yıl boyunca evlere kapanmak zorunda kaldık. Hareketsizlik, kilo artışı, ekonomik kaygılar ve stres, kalp damar sağlığını olumsuz etkiledi. Sağlık kontrollerine erişim de kısıtlandı. Altı aylık kontrollerin aksaması, ilaçlara ulaşımın zorlaşması, hastanelerin riskli alanlar olması nedeniyle ertelemeler yaşandı" şeklinde konuştu.

Güngür, ekonomik kriz dönemlerinde kalp krizi oranlarının arttığını gösteren çok sayıda çalışma bulunduğunu da hatırlatarak, stresin ve düzensiz yaşamın etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

“VİRAL ENFEKSİYONLAR KALP İÇİN TEHLİKELİ”

Güngür, tüm viral enfeksiyonların kalp üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini, ancak Covid-19'un bu konuda diğerlerinden daha agresif davrandığını dile getirdi. "Grip virüsü bile kalp kaslarına saldırabiliyor. Ancak Covid-19, farklı ve daha saldırgan bir mekanizma ile kalp kasına ve damar sistemine zarar verdi. Bunun etkilerini hâlâ yaşamaktayız" ifadelerini kullandı.

“ÇEVRESEL FAKTÖRLER KALBİ ZORLUYOR”

Programda çevre sağlığı doktora öğrencisi olduğunu belirten Emin Aydın’ın çevresel etkenlerin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini sorması üzerine Güngür, çevresel faktörlerin kalp sağlığı için ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.

"Hava kirliliği, egzoz dumanı gibi etmenler doğrudan kalp sağlığını tehdit eder. Ayrıca iklim değişikliği de önemli bir risk faktörü. Mevsimlerin kayması, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalar kalp krizi riskini artırır. Sirke diyen ritim, yani vücudun alışık olduğu biyolojik ritim bozuluyor. Sıcak havalarda pıhtılaşma artarken, soğuk havalarda damar spazmları ve tansiyon yükselmeleri kalp krizlerini tetikliyor" şeklinde konuştu.

“GRİP İLAÇLARINA DİKKAT”

Güngür, grip gibi viral enfeksiyonlar sırasında kullanılan ilaçların da kalp hastaları için risk taşıyabileceğini belirtti. "Gripte en önemli şey bol sıvı tüketimi, istirahat ve iyi uyumaktır. Çok gerekmedikçe katkı maddeleri içeren sıcak içecek ilaçlar kullanılmamalıdır. Basit parasetamol gibi sade ilaçlar tercih edilmeli. Hipertansiyonu, stenti, ritim bozukluğu veya kalp yetersizliği olan hastalar, bu tür ilaçları kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalıdır" uyarısında bulundu. (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.