Takip Et
  • 29 Mayıs 2015, Cuma

Soğuk ve yağmurlu havalarda spor

Açık havada sabah erken saatlerde veya akşama doğru yapılan yürüyüşler veya bisiklet gezileri çok keyif verir, bir de yanınızda size eşlik eden bir arkadaşınız varsa daha ne istersiniz? Puslu ve yağmurlu bir havada dışarıya bakıp, spor için motive olmak kolay değil, önemli olan istemek. açık havada doğayla baş başa kalmaktan güzel ne olabilir? Çok havanızda değilseniz bir iki tur atmak bile yeter, bir kere başladınız mı devamı gelir. Her çıkışınızda yürüyüşünüzü birer tur arttırabilirsiniz.

Kış aylarında yaptığınız egzersizler size olumlu dönüş sağlar. Açık havada vücut ısısını kaybetmemek için daha fazla çalışır, bu da kapalı alanda yaptığınızdan daha fazla kalori yakmanız demektir. Ayrıca ciğerleriniz bayram eder, aldığınız temiz hava ruh halinizi değiştirip daha iyi hissetmenizi sağlar.

Başınızı açık tutmayın, bere ile koruyun. Vücut sıcaklığının yüzde 50’sini başınızdan kaybediyor.

Yaz güneşinin altında ter içinde egzersiz yapmaktansa serin ortamda yaptığınız keyifli bir yürüyüş performansınızı arttırır. Kan dolaşımı artar, böylece içiniz ısınır ve üşümezsiniz.

Yapılan araştırmalara göre, gün ışığında yapılan 30 dakikalık bir yürüyüş mutluluk veriyor, beynin yeni bilgileri işleme kapasitesi artıyor. Beyne giden kan akışını, oksijen ve şeker miktarını artırdığı için verimliliğiniz de artıyor. Bu birkaç gün sanırım hava biraz yağışlı gidecekmiş, bu sizi spordan uzaklaştırmasın bunun da tadını çıkarmanın yollarını araştırın. Değişiklik her zaman iyidir unutmayın.

Kış aylarında depresyona yatkınlık artıyor; azalan aktivite, kötü beslenme ve güneş ışığının azlığı nedeniyle kendinizi daha yorgun hissediyorsunuz. Uyku problemleri, enerjiniz de tükenme de peşinizi bırakmaz. Yapacağınız egzersiz, bunları daha iyi aşmanızı sağlayacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak emin olun.

Ancak kalp damar rahatsızlığı olanların kış aylarında dikkatli olması gerekiyor, soğuk hava kan damarlarını büzüyor, kan koyulaşıp akışkanlığı azalıyor. Bu da kalp krizi ve inme riskini artırıyor.

Kalp hastalığı, damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler için günün en tehlikeli zamanı kışın sabah saatleri oluyor.

Yağmurlu havalar yakında bizi uzun süre terk edecek anlaşılan tadını çıkarmaya bakın.

Sporla kalın... Sağlıklı kalın... Allaha emanet olun...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.