Takip Et
  • 8 Ağustos 2015, Cumartesi

Yüzme sporunun faydaları

Yüzme sporu, vücudun neredeyse tüm kaslarını çalıştırması nedeniyle, en yararlı sporlardan biri olarak kabul edilmektedir. Suya karşı uygulanan kuvvet ve direnç, bu kasların çalışmasındaki temel sebeptir.

Yüzme sporu, tıpkı yürümek ve koşmak gibi, insan bedenine oldukça uygun ve doğal hareketlerle ilgili bir spordur. Aynı zamanda vücuda kazandırdığı güç ve direnç ile birlikte, bu sporla uğraşanlara da iyi bir hayat disiplini vermektedir. Yüzme sporunun kazandırdığı disiplin öğelerinden biri ise insanı çalışmaya ve azmetmeye itmesidir. Çünkü, çalışmayı azaltan yüzücüler formlarını kaybetmektedirler. Buna paralel olarak, çalışmaya ve antrenman yapmaya dört elle sarılan sporcular, orta ve uzun vade için büyük gelişim sağlarlar. Yüzme sporu, güç ve kondisyon odaklı olduğu için, insan vücudunun sınırlarının ne denli zorlanabileceği ve gelişebileceği hakkında da yol gösterici özelliktedir.

Yüzme sporu, spora başlamadan önce egzersizler yapılmasını gerektirir. Isınan vücudun spor yapması daha doğru olduğu için, yüzmeye başlamadan önce vücut esnetilmeli ve gerdirilmelidir. Buna ek olarak, doğru stillerin uygulanması, nefes alış veriş tekniklerinin öğrenilmesi ve su ile uyum içinde sporun gerçekleştirilmesi, yüzme sporunun kritik adımlarıdır. Bu adımların doğru uygulanması ve öğrenilmesi, hem vücudu fazladan yormayı engelleyecek, hem de spor sonrasında ruh ve beden olarak bütünüyle bir dinginlik kazanılacaktır.

Metabolizmanın düzenli çalışması ile ilgili önemli katkıları olan yüzme sporunun, kan dolaşımını düzenlemesi ve dolayısıyla da dolaşım sistemine yardımcı olması da bilinen bir gerçektir. Aynı zamanda, vücuda kattığı dirençten dolayı, sporcuları hastalıklardan koruması da yüzme sporunun bir başka faydasıdır. Buna bağlı olarak, özellikle kuzey ülkelerinde yaşayan insanların vücut dirençlerini artırmak maksadıyla çok soğuk sulara girdiği ve yüzdüğü, bilinen bir başka enstantanedir. Yüzme sporu, yalnızca profesyonel olarak bu sporla ilgilenen için değil, aynı zamanda sağlıklı yaşam için haftada birkaç saat yüzen bireylerce de uygun şekilde gerçekleştirilmelidir. İnsan vücudu, yapısı gereği su üzerinde durabileceği için, teknik bilgiler ve doğru uygulamalar ile vücudun düzgün yüzmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, sudan korkan bireylerin de yine doğru uygulamalar ile bu korkularının geçmesi sağlanabilir.

Yüzülen ortamın temizliği ve hijyeni, bu sporun bir başka gereksinimidir. Temiz bir ortamda yüzmek, kişinin sağlığı için önemlidir.

Sporsuz kalmayın... Allaha emanet olun... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.