Takip Et
  • 1 Mayıs 2015, Cuma

Lahana diyeti faydalı mı?

Şok diyet olarak kabul edebileceğimiz lahana diyeti 1 hafta boyunca çok az kalorili lahana çorbası içerek 5 kilo vermenizi sağlayacağını vadeden bir diyettir ve diğer şok diyetler gibi sağlıklı değildir. Üstelik hangi uzmana sorarsanız sorun 1 haftada 5 kilo yağ kaybetmenin mümkün olmadığını, tartıda görülen kilo kaybının büyük çoğunluğunu su kaybının oluşturduğunu söyleyecektir.

İnternette “lahana diyeti” diye arama yaptığınızda bu diyetle birlikte anılan bazı beslenme uzmanları var ve lahana diyetini sanki onlar öneriyormuş gibi bir hava yaratılmış. Ancak ben bu beslenme uzmanlarının web sitelerine, gazete köşelerine ve televizyon programları videolarına baktım hiçbiri lahana diyeti ile haftada 5 kilo verin demiyor. Bazı diyet önerilerinde lahana çorbasını veya lahana suyunu öneriyorlar ama “sadece lahana çorbası için” diyen yok.

Neyse belki de kıyıda köşede kamış videonun bilmem kaçıncı saniyesinde “lahana çorbası diyeti kısa sürede kilo verdirir” demiş olabilir bir uzman. Tüm interneti araştırdım diyemem ama Google’da ilk birkaç sayfa sonuçta böyle bir bilgi yok. Zaten biz kendi çapımızda küçük bir araştırma yaparak ve bilimsel çalışmalara dayanarak lahana diyetinin neden sağlıksız olduğunu kendimiz bulabiliriz.

Lahana Diyeti ve Kilo Verme İllüzyonu

Benim anlamadığım nokta lahana diyeti listesi ve önerileri verilen bazı sitelerde çok rahat “1 haftada 5 ila 8 kilo verebilirsiniz” gibi garip cümleler yazıyor. Yani tüm dünya obeziteyle mücadele ederken, neredeyse dünya nüfusunun 1/3’ü obezken (kilolu demiyorum, obez diyorum), her yıl 2.8 milyon insan obeziteye bağlı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybederken (1) bu sorunun lahana çobası diyeti diye bir ilacı varmışta kimsenin haberi yokmuş. Yap lahana çorbası diyetini ver haftada 8 kiloyu, 3 hafta devam et 24 kilodan kurtul bitsin bu iş. Evet, okuyunca mantıksız geldiği gibi yazarken de mantıksız geliyor.

Lahana Diyeti Yağ Yakmanızı Sağlamaz

1 kase lahana çorbası +- 20 kaloridir. Midenizi sürekli lahana çorbası ile doldurursanız gün boyunca aldığınız kalori miktarı ciddi oranda azalır. Bu diyetin amacı da budur zaten. Buraya kadar her şey normal zaten kilo vermek için yemeklerden aldığınız kalorinin yaktığınız kaloriden az olması gerekiyor. Ancak buradaki “az kalori”nin bir alt limiti var. Normal olarak vücudunuzun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu günlük kalori miktarı diyelim 1900’ken bunu bir anda 700’e düşürürseniz sistem yağ yakmak yerine daha önceden karaciğerde ve birazda kaslarda depoladığı enerji kaynaklarına (glikojen) yönelir.

Depolanan enerji kaynakları yakılırken (dikkat edin yağ demiyorum) bu sırada vücut anormal şekilde su kaybetmeye başlar. İlk bir kaç gün böyle devam ettikten sonra vücut enerji kaynağı olarak kas dokularına yönelir. “Vücudumuz orada hazır enerji deposu olan yağlar varken enerji ihtiyacı olarak neden onları kullanmıyor da diğer dokulara yöneliyor” diye sorabilirsiniz. Bunun nedeni sistem şok moduna geçtiği için ve bu durumun ne kadar devam edeceğini kestiremediği için kıymetli enerji kaynağı olan yağları sonraya, daha zor günlere saklamasıdır.

Sonuç olarak 1 haftalık lahana diyeti sonrası tartıya çıktığınızda 5 kilo, hatta 8 kilo daha zayıf olabilirsiniz ancak bu arzu edildiği gibi yağ kaybı değil büyük oranda su ve bir miktarda yağsız doku (kas) kaybıdır (4).

Bu hafta bu doğru bilinen yanlışı paylaşmak istedim sizlerle. Haftaya görüşmek üzere...

Sağlıklı kalın. Allah'a emanet olun...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.