Takip Et
  • 28 Nisan 2017, Cuma

TOZ ALERJİSİ VE BAŞ ETME YOLLARI

Toz alerjisine ne iyi gelir?

Toz alerjisi için yapılması gerekenler: Toz alerjisi; burun akıntısı, hapşırma, burun içinde kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi belirtilere neden olabilir. Nezle ile aynı belirtilere sahiptir. Küçük toz akarlarının neden olduğu bu sağlık sorunu vücudun toza karşı verdiği bir savunma tepkisidir. Alerjenlere karşı verilen tepki, alerjik reaksiyonlara neden olur. Bazı durumlarda alerji belirtilerine deride döküntü ve kaşıntı da eklenebilir. Döküntüler özellikle kol, bacak ve gövdede görülür. Toz alerjisi için ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak ilaç tedavisinin yanı sıra bitkisel ve doğal çözümler de denenebilir.

Toz alerjisi nasıl geçer? Toz alerjisine karşı bitkisel çözüm:

1. Toz alerjisi, burun tıkanıklığı için tuzlu su. Toz alerjisinde en sık görülen belirti burun kaşıntısı ve burun akmasıdır. Bu belirtileri hafifletmek için burun kanalları temizlenmelidir. Üst solunum yolunu etkileyen toz akarları burun kanallarına saplanır ve burnu tahriş eder. Serum fizyolojik solüsyonu ile burun yıkama yapılabilir. Bu sıvıyı hazırlamak için bir tatlı kaşığı tuz, bir bardak ılık su içinde karıştırılır. Karışıma bir tutam da karbonat eklenebilir. Bu karışım ile her iki burun kanalı da yıkanır. Günde 3 ya da 4 kez tekrar edilebilir. Burun kanallarındaki tahrişi azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda diğer alerji belirtilerini de hafifletir.

2. Toz alerjisine kesin çözüm: Vücut yıkama.

Polen ve kir de alerjiyi tetikleyebilir. Bu tür durumlarda cilde yapışan polen ve kirden kurtulmak için yüz, kollar ve eller sık sık yıkanmalıdır. Eğer açık havada vakit geçirildiyse mutlaka duş alınması gerekir.

3. Toz alerjisine iyi gelen bitkiler: Nane çayı.

Nane çayı toz alerjisinde oldukça etkili bir çözümdür. Nane doğal bir anti inflamatuar ve anti bakteriyeldir. Bu özellikleri ile alerji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Gün içerisinde birkaç bardak kadar nane çayı tüketilebilir.

4. Toz alerjisi için buhar uygulaması:

Alerjik durumlarda burun kanalları tıkanır ve mukus salgısı artar. Mukustan kurtulmak için buhar uygulaması yapılabilir. Buhar burun kanallarını açarken aynı zamanda sinüslerin de hafiflemesine yardımcı olur. Yaklaşık 250 ml su büyük bir kase içinde kaynatılır. Bu sudan çıkan buhar teneffüs edilir. Yaklaşık 10 dakika kadar teneffüs etmek yeterli olacaktır. Bu işlem burun kanallarının açılmasına ve var olan mukusun dağılmasına yardımcı olur.

5. Toz alerjisine elma sirkesi:

Elma sirkesi, toz alerjisi için kullanılan en popüler çözümdür. Balgam üretimini azaltır ve vücudun lenfatik alerjik reaksiyon kontrol sistemini temizler. Ayrıca sindirime yardım olur ve vücut metabolizmasını artırır. Bir çay kaşığı organik elma sirkesi bir bardak su içinde karıştırılır. Bu karışım günde bir kez içilir.

6. Toz alerjisi için bal:

Alerjik reaksiyon belirtilerini hafifletmek için günde bir çay kaşığı bal tüketilebilir. Bal, alerji belirtilerini hafifleten en basit çözümlerden biridir. Ayrıca hapşırma gibi belirtileri de hafifletir. Temiz bir pamuk yardımıyla bal, deri döküntülerine de uygulanabilir. Cilt döküntülerinin yatışmasını sağlar ve cilt yapısını yumuşatır.

7. Yeşil çay:

Yeşil çay da alerji için tavsiye edilen bitkisel çözümlerden biridir. Yeşil çay bir fincan kaynar suda demlendikten sonra tüketilebilir. Hapşırma ve iltihap gibi durumlarda oldukça işe yaramaktadır. Sinüslerin de açılmasına yardımcı olur. Cilt döküntülerine topikal olarak da yeşil çay poşeti uygulanabilir. Cilt hafifçe ovalanır. Günde 2 kez düzenli olarak kullanılması önerilir. Ancak yeşil çay bazı kişilerde, alerjiye neden olabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. Yeşil çay alerjisi olmadığından emin olunmalıdır.

8. Taze meyveler:

Toz alerjisi belirtilerini hafifletmek için bazı besinler tüketilebilir. Özellikle domates, elma, kırmızı üzüm, soğan, greyfurt ve brokoli gibi doğal besinler tercih edilebilir. Bu besinler iltihap, hapşırma, kaşıntı ve şişme gibi alerjik tepkileri hafifletmeye yardımcı olur.

Sağlıkla kalın… Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.