Takip Et
  • 23 Nisan 2015, Perşembe

Evlilik öncesi ve evlilikte spor ve sağlık

Sağlıklı yaşam için sporun gerekliliği üzerine ne kadar yazsak bitmez hepinizin bildiği gibi. Bunlardan birkaçını hatırlatacak olursak;

• Doğru nefes alışverişi sağlayarak yeterli solunum yapmayı sağlar,

• Kalbin ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını sağlar,

• Cildin daha fazla oksijen alarak daha genç görünmesini sağlar,

• Metabolizmayı güçlendirerek hastalıklara karşı direnç kazanmanızı sağlar,

Kilo demişken biz bayanların hayatındaki en önemli sorunlardan biridir kilo aslında. Çünkü adımız çıkmıştır bir kere bayan olarak. Evlenince erkek kilo alır ‘hanım iyi baktı’ olur, bayan kilo alır ‘saldı kendini’ olur. Bu haksızlığa dur demek adına biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor erkeklere oranla.

Kendimize dikkat etmemiz yalnızca kilo almamak adına olmamalı tabi, sağlıklı yaşam için özellikle gereklidir bu durum. Herkesin bildiği üzere bunu sağlamak için de hem yediğimiz gıdalara dikkat edecek hem de spor yapacağız. Bunu daha kolay hayata geçirmek ve öğrenmek için beslenme uzmanlarından faydalanabilirsiniz. Evlilik öncesi dönemde başladığınız spor, sağlıklı ve fit görünümün yanı sıra endorfin hormonu salgılayarak stresi azaltmaya katkıda bulunur.

Düğün öncesi hızlı zayıflama amacıyla yanlış diyetler yapılmamalı, çünkü bunların dönüşü de ani olur. Bunun yerine dikkatli beslenme tercih edilmeli, örneğin porsiyonlar küçültülebilir, yağsız yemekler tercih edilebilir. Ve beslenme ile ilgili her ne yapılırsa yapılsın bu mutlaka bir fitness çalışması ile desteklenmeli. Tabi olmazsa olmazımız su, çünkü tok kalmanıza ve daha az yemek yemenize neden olacak ayrıca cildinizin güzelliğine olumlu etki edecektir, bolca su içmeyi ihmal etmeyin.

Evlilik hazırlıkları dönemi oldukça stresli ve gergin geçen bir dönemdir. Stresin de insan bünyesine zararlarını bilirsiniz. Şimdi kimilerinin aklına tatlı ve çikolata yiyerek mutlu oluruz, stres azalır gibi tatlı fikirler gelebilir ama sakın! Bilirsiniz ki bu tatlı fikrin dönüşü tam da düğün öncesi kiloların artışının verdiği depresyonla sonuçlanabilir. Bunun aksine uzmanların önerilerine kulak asmak gereklidir.

Neler mi Yemeliyiz?

Karbonhidratlardan başlayalım. İlkokuldan beri bildiğimiz üzere enerji kaynağımızdır kendileri ve bizim de enerjiye ihtiyacımız var tabi. Özellikle yulafın zihin ve vücut yorgunluğunu azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

Meyvelerden bahsetmeden olmaz. Düğün hazırlıkları esnasında enfeksiyonlardan korunma ve vücuda dinamiklik sağlama adına C vitamini önemlidir ve portakal bunu sağlayan meyvelerin başında gelir. Ayrıca stresi azaltır. Portakalın yanında muz, üzüm, kiraz gibi meyveler de direnç ve güç vererek telaşlı günlerinizde sizi dinç tutar. Fıstıkta, çinko, magnezyum, demir, bakır gibi mineralleri bolca içerdiğinden sinir sitemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir ayrıca mutluluk verir. Bunların yanında kavun, avokado, ceviz de strese olumlu katkıda bulunan meyvelerdendir.

Finale Günler Kala…

Son günlerde işler birden tersine döner kimilerinde ve iştah azalır. Ancak bu dönemde de yoğurt, süt gibi proteinleri, karbonhidrat içeren besinleri, sebze-meyveyi eksik etmemelisiniz öğünlerinizden. Çünkü o gün canlı ve ışıldayan bir cilt, parlayan gözler, zinde bir vücuda ihtiyacınız olacak.

Spora çok vaktiniz kalmadı biliyoruz ama az az da olsa ihmal etmiyoruz son günlerde bile. Biliyoruz zor bir süreç geçirdiniz ve bir çikolatayı hak ettiniz ancak bitter çikolata olacak bu, çünkü iyi bir antioksidandır ve strese iyi gelen çok tatlı ve mutluluk verici bir yiyecektir.

Ya Sonra?

Spor artık hayatımızın bir parçası olmalı, bunların sebeplerinden bolca bahsettik yazımızda. Sporu ve sağlıklı beslenmeyi sağlıklı yaşam için bir zorunluluk haline getirmeliyiz. Biz bunu başarırsak sağlıklı bireyler ve nesiller oluşturabiliriz. Bu yaşam tarzını eşiniz ve çocuklarınıza da benimsetmenizi tavsiye ederken, kendini salmış bir bayan değil bir ömür sağlıklı ve fit bir bayan olmanızı dilerim.

Sağlıkla ve sporla kalın... Allah'a emanet olun...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.