Takip Et
  • 25 Ağustos 2018, Cumartesi

ŞEKER HASTALARI NASIL SPOR YAPMALIDIR?

Hareketsiz bir yaşam tarzı günümüz toplum yaşantısının kaçınılmaz sonucu olarak beraberinde getirdiği hastalıklar ile birlikte karşımızda duruyor. Hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde tıbbi tedavi ve tıbbi beslenmenin yanında tıbbi egzersiz terimi de yerini almaya başladı. Çünkü “egzersiz doğru yapıldığında ilaçtır”. Bu sebeple hasta kişilerin tedavisinde gerekli ilaçların reçeteye yazıldığı gibi egzersizin uzman tarafından reçetelendirilmesi ve takip edilmesi önemlidir. İlaçların dozu, günlük kullanım şekli, kullanım süresi gibi, egzersizin de, süresi, yoğunluğu ve türü çok önemlidir. Egzersizin içeriğini oluşturan bu bileşenler kadar önemli olan diğer bir konu ise egzersizin kişiye özel olması ve düzenli olarak yapılıyor olması gerekliliğidir.

Diyabetliler için Egzersiz Tavsiyeleri

bireylerin yaşam tarzlarının tedavi sürecini etkilemesi ve tedavisinde çok yönlü bir işbirliği gerektirmesi bakımından önemlidir. Egzersiz önerileri kişinin yaşına cinsiyetine, spor geçmişine, fiziksel aktivite düzeyine, diyabetin türüne, yandaş hastalıklarına, spor zevkine, ve hastanın yaşadığı çevreye, göre şekillenir. Fiziksel olarak aktif olan toplumlarda diyabet gelişme olasılığı daha düşüktür. Diyabetli hastanın öncelikle davranış değişikliği yaparak fiziksel olarak daha aktif olduğu bir yaşam biçimini benimsemesi gereklidir. Orta veya hatta düşük yoğunlukta düzenli fiziksel aktivite diyabet görülme riskini ve insüline direnci azaltmaktadır. Aynı zamanda kilo kontrolünde etkilidir ve kalp dolaşım sistemini destekler. Fiziksel aktivitenin bu yararları kişinin yaşından, cinsiyetinden ve vücut yağ düzeyinden bağımsızdır. Bu nedenlerle, Tip II diyabetli kişilere düzenli olarak düşük ve orta düzeyde fiziksel aktivite yapmaları önerilmektedir. Sağlık için yapılan fiziksel aktivitenin bir antrenman programına göre devam etmesine gerek yoktur. Merdivenleri daha fazla kullanarak, mümkün olduğunca yürümeyi tercih ederek, sizi aktif olmaya yönlendiren hobiler edinerek fiziksel aktiviteyi yaşamınıza dahil edebilirsiniz.

Orta derecede fiziksel aktivite önerileri:

45 dakika süreyle yerleri ve camları silmek, araba yıkamak

30 dakika süreyle hızlı tempoda bahçe işleriyle ilgilenmek

Yaklaşık 2 km mesafeyi 35 dakikada tamamlayacak tempoda yürümek

Yaklaşık 10 km mesafeyi 30 dakikada bisiklet ile kat etmek

Yaklaşık 3 km boyunca bebek arabası itmek

Ne yapsam, ne yapmasam ? Ne kadar yapsam? Nasıl yapsam?

Diyabet tedavisinde kullanılan egzersiz programları geleneksel olarak, yürüyüş koşu, bisiklet kullanma ve yüzme gibi aerobik egzersizler üzerine odaklanmıştır. Direnç antrenmanları da, kas kütlesini korumak ve arttırmak yoluyla metabolizmayı hızlandırarak ve insülin duyarlılığını düzelterek, aerobik egzersizleri desteklemektedir. Esneklik egzersizleri de tamamlayıcı bir unsur olarak programda yer almalıdır. Egzersiz aşırı yorgunluğa neden olmamalı fakat kişinin kalp hızını arttıracak tempoda olmalıdır. Doğru tempoda egzersiz yapan birey, nefes nefese kalmadan konuşabilmeli, ancak solunum temposu şarkı söylemeye yetmemelidir.

Egzersiz yapmaya yeni başlayacak olan diyabet hastaları…Diyabet türünüz ne olursa olsun ..Bu uyarıları önemseyin!

Bir egzersiz programına başlamadan doktor kontrolünden geçin. Egzersizden önce ve sonra kan şekerinizi mutlaka ölçün. Kan şekerinizi 250 mg/dl üzerinde ise egzersize başlamayın (Kan şekerinizin yüksek olduğunu, görme bozuklukları, sık idrara çıkma, susama belirtilerinden de anlayabilirsiniz).Kan şekeriniz 100 mg/dl altında ise egzersize başlamadan önce diyetisyeninizin size önerdiği miktarda karbonhidratlardan alın. (Kan şekerinizin düşük olduğunu, terleme, baş dönmesi, çarpıntı, halsizlik belirtilerinden anlayabilirsiniz).

Sporsuz kalmayın… Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.