Takip Et
  • 4 Haziran 2016, Cumartesi

Yaz geldi diyetler yerini aldı

Yaza formda girmek isteyenler diyete şimdiden başladı…

Yaz diyetlerinde tahıl grubu besinlerine yer vermek büyük önem taşıyor. Çünkü posa oranının oldukça yüksek olduğu tahıllı besinler, tokluk hissini arttırdığı gibi konsantrasyonu ve motivasyonu da olumlu yönde etkiliyor. Fındık, susam, ceviz gibi yağlı tohumlar ise yemek yeme kontrolünü sağlayarak, tokluk hissinin oluşmasına yardımcı oluyor. İşte yaza formda girmek için diyet yapmayı düşünenlere altın öğütler:

Yaz aylarının gelmesiyle diyet sezonu açıldı. Baharın son günlerinin yaşandığı, hava sıcaklıklarının yavaş yavaş arttığı şu günlerde beslenme düzeninizi ayarlayarak yaza formda bir başlangıç yapmak elinizde. Bu dönemde öncelikle yaza zayıf girmek uğruna uygulanan şok diyetlerden uzak durmak gerekiyor. Sağlıklı bir beslenme için vücudun alması gereken 4 temel besin öğesinin (süt, et, sebze-meyve, tahıl grubu) gün içinde düzenli bir şekilde alınması gerekir.

Tahıl gruplarına mutlaka yer verin

Diyet süresince iştahınızı azaltmak ve kısa sürede doymak için oldukça önemli olan tahıl grupları kesinlikle diyetinizde yer almalıdır. Posa oranının oldukça yüksek olduğu tahıllı besinler tokluk hissini arttırdığı gibi aynı zamanda konsantrasyonu ve motivasyonu da olumlu yönde etkilemektedir. Bahar yorgunluğunun üzerinizden atılmasını da sağlayan tahıllar, bahar diyeti içerisinde tüketeceğiniz önemli besinler arasında olacaktır. Ayrıca tam tahıllı ekmeklerin içeriğindeki lif, protein ve kompleks karbonhidrat sayesinde uzun süre tokluk hissi verirler. Bu sayede abur cubur tüketme isteğiniz azaltarak kilo vermenizi kolaylaştırabilir.

Bol bol su içerek ödemleri atın

Hayatımız için oldukça önemli olan su, diyet boyunca bol bol tüketilmelidir. Bahar diyeti boyunca içilmesi, zayıflamanıza yardımcı olacağı gibi bahar döneminde oluşan ödemin de vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Sindirim sisteminin düzenlenmesi için oldukça önemli olan su içmeyi gün içerisinde unutuyorsanız, telefonunuza alarmlar kurabilir veya ofisinizde masanıza ufak notlar yazabilirsiniz. Sağlıklı bir bireyin kilogram başına 30 ml su tüketilmesi gerekmektedir. (50 kiloluk bir bireyin su ihtiyacı 1500 ML/ 1.5 litre.) Öğünlerden 15 - 30 dakika önce ve sonrasında içmiş olduğunuz su, metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur ve mide hacmini doldurarak öğünlerde fazla yemenizi engeller.

Yemeklere pul biber ilave edin

Yemeklerinize pul biber ilave edin. Acı pul biber vücut sıcaklığınızı artırarak metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.

2-3 Saat aralıklarla beslenin

Metabolizmanın bir diğer düşmanı da uzun süre aç kalmaktır. Aç kalmamak için öğün atlamamaya, az az, sık sık beslenmeye dikkat edin. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde beslenmenize zaman ayırın ve öğün saatlerinizi 2-3 saat aralıklarla planlamaya özen gösterin.

Altın öğün kahvaltıyı atlamayın

Kahvaltı, akşam yemeği ile sabah kahvaltı arasında geçen 12 saatlik süre boyunca düşen kan şekeri düzeyini düzenler ve bu sayede iştahı ve enerjiyi dengeler. Kahvaltı yapan kişiler daha az acıkırlar ve diğer öğünlerde fazla yeme durumunu engeller. Bu sayede altın öğün kahvaltı, kişilerin kilo kontrolü sağlamasında yardımcı olur.

Sporsuz kalmayın… Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.