Takip Et
  • 18 Ekim 2015, Pazar

Kışa hazır mıyız?

Tatile çıktığımız yaz aylarında bazen açık büfelerin cazibesiyle bazen de dengesiz beslenerek kilo alabiliyoruz. Yeniden kent hayatına döndüğümüzde ise aldığımız kiloları ne şekilde vereceğimizi düşünmeye başlıyoruz.

Sonbahar ve kış mevsiminde kilo vermenin ve sağlıklı beslenmenin 10 pratik yolu:

Su tüketin: Havaların soğuması su tüketiminizi azaltmasın, suya vücudumuzun her an gereksinimi var. Susuzluk duygusu , acıkma hissiyle birçok rahat karışabilir. Gereksiz bir zamanda acıktıysanız bir önce bir bardak su için, açlık hissiniz 10-15 dakikalık içerisinde geçmediyse o zaman birşeyler yemeyi düşünürsünüz.

Salataya giren soslara dikkat: Salatalarınızda mutlaka birkaç renk salatalık malzemesi olsun. Salatalarınıza giren soslar mahrem bir kalori kaynağı olabilmektedir . Az yağlı ama limon-sirke-nar ekşisiyle tatlandırdığınız salataları tercih edin.

Meyve-sebze tüketin: Günde 5-7 porsiyon meyve-sebze tüketin. Günde 2 öğünde salata, bir öğünde sebze, 2 kere de yaklaşık bir yumruğunuz büyüklüğünde bir meyve yerseniz bu rakamı tutturmuş olursunuz. Bu miktarları tükettiğiniz zaman kabızlık problemi çekme ihtimaliniz azalacağı buna benzer vitamin-mineral-antioksidan gereksinimlerinizi de karşılamış olursunuz.

Yumurta tüketin: Haftada 2-3 kere yumurta tüketin, kolesterolü çok yüksek olanlar için de bu miktar tüketilebilir orandır. Yumurtayı haşlayarak yiyin, az yağlı bir menemen ya da omlet yapın. Yeter ki 7 dakikadan çok haşlamayın ya da pişirdiğiniz yumurtayı yakmayın. Yumurta uzun zaman tokluk sağlar bu şekilde enerji alımınızı ek olarak pratik dengelemiş olursunuz.

Fındık ve ceviz: Günde 10-15 adet fındık ya da 3-4 adet ceviz ya da 10 adet civarında keju fındığı yiyin. Fındık ve ceviz, E vitamini ve Omega-3 yönünden zengin kaynaklardır.

Tam buğday ya da çavdar: Beyaz ya da kepekli ekmek adına , tam undan yapılmış tam buğday ya da tam çavdar ekmeği buna benzer ekmekleri tüketin. Beyaz ekmeğe yönelik ek olarak az kalori alırken diğer ekmek ürünlerine yönelik ek olarak çok yüksek çinko almış olursunuz.

Süt ve süt ürünleri: Ana ve ara öğünlerinizde süt ve süt ürünlerine yer verin. Hazırlanan çalışmalar kalsiyumun yağa yapışarak sindirime uğramadan yağın atılmasını sağladığını göstermiştir.

Kalorisi çok yüksek içeceklerden uzak durun: Kremalı ve aromalı kahveler adına süt içeriği çok yüksek filtre kahveleri tercih edin. Meyve suları adına meyve çaylarını soğuk ya da ısısı yüksek içmeyi deneyin. Gazlı içecekler adına ayran-kefir tercih etmeye çalışın.

Çaylar: Bağışıklık sisteminizin için ekinezya, adaçayı, böğürtlen, ıhlamur ve zencefil buna benzer bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

Suyunu değil meyveyi tercih edin: Meyve suyundan birçok meyveyi yemeyi tercih edin. Meyve suyu ile aldığınız vitamin ölçüsü düşerken, aldığınız kalori ölçüsü artacaktır .

Sporsuz kalmayın... Allah'a emanet olun... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.