Takip Et
  • 18 Ocak 2019, Cuma

Kas güçlendirici çaylar ve sporcuların yemesi gerekenler

Kas Güçlendirici 5 Çay Tarifi

Sporcu beslenmesi özel olmalıdır. Ayrıca sporcuların aldıkları ek gıdalar ve içecekler de son derece önemlidir. Sporcu kas güçlendirici doğal gıdaları tüketmeli ve kas yaptırıcı besinler arasından oluşturduğu bir diyeti uygulamalıdır. Kasların kuvvetlenmesi ve ağrılarından kurtulmak için özel çaylar ve bitkiler vardır. Bu çayları, bitkileri ve tarifleri hakkında bilgiler ise şöyledir:

Rezene: Sporcu beslenmesi için özel bitkilerden biridir rezene. Rezeneyi balla karıştırabilirsiniz. Bu haliyle bir macun halini alacaktır. Macununu yiyebilirsiniz. Çayı da suyla birlikte içilmelidir. Kasların gelişimi için etkin olan bu bitkinin çayı dışında, yağı elde edilirse de faydalıdır. Yağını kaslarınıza sürdüğünüzde ağrıları alır ve güçlü hale getirir. 250 gram kaynamış suya kurutulmuş 1-2 çay kaşığı kadar rezene katılmasıyla hazırlanır.

Zencefil: Zencefil hepimizin bildiği son derece faydalı bir bitkidir. Sporcu kas güçlendirici özelliği de vardır. Tıpkı rezene gibi balla macunu da yapılır. Çayının kaynatılarak yapılması ve içilmesi halinde kasları kuvvetlendirmesi yanında bağışıklık sistemini de koruyan, kas yaptırıcı besinler içerisinde yer alır. Taze kök zencefilin sert kabuğu soyulmalıdır ve kaynatılmalıdır.

Defne Ağacı ve Yemişi: Sporcu beslenmesi için bir diğer çayı yapılan bitki de defnedir. Kaynatılarak içilmesi halinde adale ve kasları güçlendirir, kendine gelmesine yardımcı olur.

Biberiye Çayı: Kan dolaşımını hızlandıran, bağışıklık sistemine faydalı olan bu bitki çayı sporcu kas güçlendirici bitkiler içinde en etkililerdendir. Kasların yeniden güçlenmesine ve yapılanmasına yardımcı olur.

Tere Otu ve Tohumu: Kas yaptırıcı besinler içerisinde tere otu kaslara çok faydalıdır. Çayı su ile içilir. Çayından hoşlanmayanlar içinse bal ile karıştırılarak macun haline getirilebilir. Macunu yenildiğinde ise balın da etkisi ile daha yüksek güçlendirici etki kazanır.

Sporcuların her gün yemesi gereken 8 yiyecek

Sporcu beslenmesinde harcanan enerjiyi karşılayabilmek için ilk akla gelen yiyecekler karbonhidratlar. Kaslarını büyütüp hipertropi yapmaya çalışanların aklınaysa ilk olarak proteinler geliyor. Ama bunlar sporcu beslenmesinin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Beslenme planınızda neredeyse her gün olması gereken yiyecekler şunlar:

BULGUR: En sağlıklı karbonhidratlardan ve Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden. Kan şekerini yükseltmeden enerji sağlar. Üstelik 100 g bulgurda 20 g kadar protein bulunur. B vitamini deposu olmanın yanı sıra çinko, magnezyum, krom ve selenyumdan da zengindir.

KOYU RENK MEYVELER: Nar, vişne, dut, ahududu, çilek, yaban mersini gibi koyu kırmızı ve mor meyveler hem düşük şekerli hem de bol antioksidanlı meyvelerdir. Bu meyvelerin içinde bol bulunan A, C ve E vitaminleri spor sonrası oluşabilecek olan oksidatif strese karşı birebirdir.

YAĞLI BALIKLAR: İlk akla gelen tabi ki somon. Çiftlik değil de mümkün olduğunca doğal yetişmiş uskumru ve kefal gibi seçimlerin besin değerinin daha yüksek olduğunu hatırlatmak isterim.

BAKLİYAT: Kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye, barbunya fasulyesi, hepsi de birer süper besin. Özellikle vejetaryen ve vegan sporcular için önemli protein kaynakları. Aynı zamanda karbonhidrat deposu olduklarından enerji de sağlıyorlar. İçerdikleri posa bağırsaklarımızdaki faydalı bakterileri besliyorlar.

MAKARNA: Makarna sporcular için vazgeçilmez bir yiyecek. Genelde tam tahıllı olanları tercih etmek ve sebze ile birlikte yemekte fayda var. Bir gün sonra maçı ya da yarışı olan sporcular tercihlerini tam tahıllı yerine normal bildiğimiz makarnadan yaparlarsa daha iyi olur. Tam tahıllılar özellikle alışık olmayanlarda yüksek posa içerdiğinden maç veya yarış sırasında sindirim sistemi problemi yaşatabilir. Muz spordan önce enerji sağlar

MUZ: Doğanın sporculara armağan ettiği kendi ambalajında her yere kolayca taşınabilen bir sporcu yiyeceğidir. Muzu spordan önce enerji sağlaması açısından spordan hemen sonra ise geri kazanım yiyeceği olarak kullanabilirsiniz.

TURPGİLLER: Roka, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar gibi sebzeler bir sporcunun beslenme planının olmazsa olmazları. İçerdikleri, antioksidan, posa ve bazı başka önemli maddeler sayesinde atletik performansı desteklemek açısından çok değerliler.

FINDIK FISTIK: Protein ve sağlıklı yağlardan oluşan doğal yiyecekler olan fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler aynı zamanda lif zenginidir. Kolay sindirilirler, karbonhidratlarla kombine edildiklerinde (fıstık ezmesi ve muz) kan şekerini yükseltmezler. Bu nedenle kuruyemiş sporcular için ideal yiyecek kategorisindedir. Yemek aralarında 1 avuç fındık, fıstık açlığı bastırmanın en iyi yollarından biri.

Sporsuz ve sağlıksız kalmayın. Allaha emanet olun. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.