Takip Et
  • 3 Temmuz 2014, Perşembe

Ramazan'da sporsuz kalmayın

YEMEKTEN SONRA SPOR, SPORDAN SONRA YEMEK

İftarın ardından, spor için en az bir saat geçmesi gerekir.

Sindirimi kolay besinler yedikten bir, bir buçuk saat sonra spor yapılabilir. Tavsiyem sporun ardından da tekrar hafif şeyler yenmesi. Öğünlerin bölünmesi, hem spor yaparken olası olumsuzlukların önüne geçer hem de sahuru da düşünürsek metabolizma ve sindirim sistemi açısından daha ideal.

Futbol gibi aşırı güç ve sıvı kaybına neden olan sporların, oruçluyken yapılması durumunda bünyeyi fazla zorlayacağına dikkati çeker. Bu tarz sporlardan, vücudun açlık ve susuzluğa alışması için gereken bir hafta, 10 günlük sürede, iftardan sonra bile uzak durulması lazım.

Yürüme dışında aşırı terleme ve mineral kaybına neden olmayacak hafif koşu, yüzme ve bisiklet gibi sporların yapılmasını tavsiye ediyorum.

SPOR, HIZLI HAZMA DA YARDIMCIDIR

Gün boyunca tutulan oruçtan sonra iftarını yapan kişinin hafif bir sporla vücuduna büyük faydalar sağlar. İftardan sonra hafif spor yapmak hem metabolizmayı dengede tutmaya, hem de yenilen yemeğin hızlı hazım olmasına olanak sağlar.

İftardan sonra spor yapmak için belirli bir süre beklenmesi gerekir. yapılacak olan sporun mutlaka iftardan 1 saat sonraya ertelenmesi ve acele edilmemesi gerekir.

Ramazan'da sporun rahatlamak ve formu korumak için yapılması gerekir. Kilo vermek amacıyla yapılan spor kişide metabolik bozukluklara yol açabilir.

YAŞI İLERLEMİŞ OLAN KİŞİLERİN DAHA DİKKATLİ OLMASI LAZIM

Yapılacak olan sporun şiddetinin ve süresinin mutlaka düşürülmesi gerekir.

Oruç tutanların Ramazan'da egzersiz yaparken vücudun tüm gün besin almadığını mutlaka göz önünde bulundurması gerekir. Örnek olarak, yapılacak egzersizde koşu yerine hızlı yürüyüş tercih edilmelidir. Vücut tüm gün besin ve su ihtiyacı duyduğu için iftardan sonra yapılacak olan şiddeti yüksek egzersizlerle kalp rahatsızlığı başta gelmek üzere bir çok sağlık problemine istemeden davetiye çıkarılır. Böylece de formda kalmaya çalışırken sağlığının bozulmasına istemeden sebebiyet verirsiniz.

Bu arada, iftar saatinden sonra kan şekeri yükseleceğinden ötürü egzersiz yapmakta acele edilmemelidir. Yaklaşık 1-2 saat dinlenilmelidir. Vücudun besinsiz ve susuz kaldığı unutulmamalıdır. Daha sonra yapılacak 45-60 dakikalık tempolu bir yürüyüş metabolizmanın yavaşlamasını engelleyeceği gibi, formda ve sağlıklı kalmayı da sağlar. İftardan sonra yapılan şiddetli spor kişinin daha önce geçirmiş olduğu rahatsızlıkları yeniden aktif hale getirecek ve kişiyi istenmeyen sağlık problemlerine götürecektir. Bu nedenle, genç yaştaki kişilerin dahi bu konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerekmektedir. Yaşı ilerlemiş olan kişilerin ise metabolizma hızları düştüğünden yapılan egzersizlerde genç yaştaki kişilerden daha dikkatli olmaları ve mutlaka bilinçli eğitmenle eşliğinde spor yapmaları önem taşımaktadır.

Ramazan'da da sporsuz kalmayın, Allah'a emanet olun…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.