Takip Et
  • 24 Temmuz 2014, Perşembe

Spor yaparken ne giyelim?

Artık spor yaparken daha önce defalarca giydiğimiz en eski tişört, yırtık eşofmanlar ve şekli bozulmuş ayakkabılar tercih etmenin doğru olmadığını biliyoruz. İşe önce sağlıklı bir spor ayakkabısı edinerek başlayalım. Doğru ayakkabıyı seçmek önemlidir çünkü ayaklarınızı yaptığınız spora uygun bir ayakkabı ile desteklemezseniz ayak sağlığınıza zarar verebilir ve kalça, diz eklemlerinde tedavisi daha uzun sürecek problemlere yol açabilirsiniz. Uzun yürüyüşe çıkarken ince ve düz babetler veya terlik giymek uygun değildir. Uygun ayakkabıyı seçerken, ayak parmaklarınızı ayakkabı içinde rahatça oynatıp oynatamadığınıza, topuğunuzun oturup oturmadığına dikkat edin. Eğer topuk kısmında bolluk kalmış ise, sürtünme oluşabileceğinden kızarıp su toplayabilir. Ayağımızın en uzun parmağı ile ayakkabının ön kısmında bir parmak boşluk kalmalıdır. Sonradan ayakkabının genişlemesi düşünülerek ayakkabı alınmamalıdır. Ayakkabı ile alakalı diğer bir önemli konuda spor ayakkabı içine giyilen çoraptır. İnce naylon çoraplar terleme ve kayma yaptığı için tercih edilmemeli, teri emen ayağı kavrayan pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Ayakkabılar yapacağınız spor türüne göre koşu veya yürüyüş ayakkabısı, salon sporları (voleybol, basketbol, tenis gibi) ayakkabısı, atletizm, saha sporları, kış sporları, açık hava sporları ve özel sporlar ayakkabısı olarak sınıflandırılabilir.

Spor yaparken eğilirsiniz, zıplarsınız, dönersiniz, çömelirsiniz… O yüzden kıyafet seçiminde biraz tedbirli olmakta yarar var. Spordan yeterince verim almak için seçtiğiniz kıyafetin sizi engellememesi gerekir. Çok bol kesimler veya üzerimize yapışıp hareket etmemizi engelleyen darlıkta esnek olmayan kumaşlar tercih edilmemelidir. Pamuklu teri emen kumaşların dışında son derece hafif, ütü istemeyen, leke tutmayan ve en önemlisi teri dışarıya vererek cildinizin nefes almaya devam etmesini sağlayan kumaşları da tercih edebilirsiniz.

Hava şartları da göz önünde bulundurularak yapılan kıyafet seçimi spordan alacağınız performansı arttırır. Yaz aylarında ek olarak şapka, güneş gözlüğü gibi destek aksesuarlar kullanılabilir. Kış aylarında ise daha çok suya dayanıklı kumaşlar, bere, eldiven gibi soğumanın en çok olduğu uç noktalar korunarak ısı izolasyonu sağlanmış olur. Doğru kıyafet seçimi spor sağlığınız ve spordan alacağınız verim için gereklidir.

Sporsuz kalmayın, sporsuz yaşlanmayın, Allah'a emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.