Takip Et
  • 23 Ekim 2015, Cuma

Tekvandonun çocuklar üzerindeki etkisi

Tekvando salonlarında dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu olan çocukların sık görülme nedenleri

1- Sportif faaliyetler, enerjinin fazlasını kullanmayı, dikkati tek bir noktaya yoğunlaştırmayı ve hormonların ve beyin hücrelerinin uyarılmasını sağlar. Bu nedenle gerek çocuklarda gerek yetişkinlerde dikkat eksikliği sendromunun tedavisinde psikiyatristlerce tavsiye edilirler. Tekvando özellikleri nedeniyle bu sendromun tedavisinde tercih edilen sportif branşlardan biridir. Gerek fiziksel gelişime ve ruhi motivasyona olan etkisi gerekse grup çalışması nedeniyle gurup terapisinde kullanılması diğer spor dallarına göre bir avantaj olarak ortaya çıkar.

2- Salonlar büyük şehirlerde her semte, ilçelerin ise tamamına yakın bir şekilde faaliyet göstermektedir. Yani çok sık ve yaygındırlar. Aileler diğer spor dalları için bir ilçede kulüp veya tesis bulamazken kolaylıkla bir tekvando salonuna ulaşabilmektedirler. Büyük şehirlerde ise her spor dalı için imkan vardır. Ancak bu uzun mesafeye, zamana veya masrafa neden olmaktadır. Ailelerin çocuklarını merak etmeden en yakın mesafede yollayabilecekleri ,kolaylıkla iletişim kurdukları kulüpler salonlarıdır.

3-Tekvando yapısı gereği her sosyal sınıfa hitap etmektedir. Bir tenis, yüzme, voleybol, basketbol giyim kuşam tarzı açısından toplumun bazı kesimleri tarafından yadırganırken, tekvando gelenek ve göreneklerimize uygun kıyafet yapısı nedeniyle ailelerce kız çocukları için tercih nedeni olmaktadır. Bu da do salonlarında kız çocuklar oranında bir yığılma nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

4-Tekvando çalışılması için pahalı ekipmanlara ihtiyaç göstermez. Aile bütçesine ek yük getirmez. Aidatların basitliği ve masrafsız spor dalı olması fakir ve orta kuşak ailelerin tercih nedenlerinden biridir.

5-Toplumda gün geçtikçe artan hırsızlık, kapkaççılık, tecavüz, kundaklama, taciz gibi sosyal hastalıklar bir savunma mekanizması geliştirilmesi açısından ailelerin kız ve erkek çocuklarını do salonlarına yollamasına neden olmaktadır.

6- Döğüş sanatları ile ilgili filmler ve bu filmlerdeki mükemmel görsel efektler, çocukların ilgisini çekmekte, her insanın nefsinde var olan üstünlük ve daha güçlü olma arzusu çocuk ve gençleri salonlara yönlendirmektedir.

7-Aileler bilmediklerinden tam teşhis koyamadıkları çocuklarını çok yaramaz hırçın ve kavgacı kabul edilirler. Çok hareketli ve çok ataktırlar. Hırçın ve yaramaz çocukların döğüş sanatları ile ilgili sporlarda başarılı olacağı şeklinde yanlış bir kanaat vardır. Bilhassa yaz aylarında evde yaramazlık yapıp kırıp dökeceğine bu salonlarda enerjilerini boşaltsınlar diye karakterlerine uygun bir branş dalı zannederek do salonlarına yollarlar.

Dikkat eksikliği ve aşırı aktivite bozukluğu bulunan çocuklar davranış bozukluğu olan çocuklardır .Bu çocuklarla sağlıksız bir iletişim kurulması bazen daha büyük problemlerin doğmasına yol açabilir. Bu çocukları başıboş bıraktığınız anda kısa sürede salonda diğer çocuklar tarafından oyun bozan, ortalık karıştırıcı ,kabadayı, zorba veya geri zekalı diye etiketlenip gurup dışı kalabilirler. Dikkat eksikliği ve hiper aktivitesi olan çocuklar diğer çocuklar tarafından haylaz ,aptal, geri zekalı, salak şeklinde algılanırlar. Bu nedenle Antrenörlerin dikkatli bir şekilde davranmaları ve özel antrenman metotları geliştirmeleri gerekir.

Sporsuz kalmayın... Allaha emanet olun... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.