Takip Et
  • 4 Ekim 2017, Çarşamba

Çarpık bacak ve tedavileri

Erişkinlerde çarpık bacak dendiğinde herhangi bilinen bir hastalık olmadan dizlerde eğrilik olmasını anlıyoruz. Bu kişilerin genellikle estetik kaygılar dışında şikayetleri olmaz. Genç yaştadırlar, her türlü spor aktiviteyi yaparlar, hayatlarında herhangi bir kısıtlama yoktur, ancak çarpık görüntüden dolayı endişelidirler. Genellikle aile büyüklerinde anne veya baba tarafında dizlerde kireçlenme ve buna bağlı ameliyat öyküsü olur.

 

Tedavi edilmediğinde 65 yaş civarında dizlerde kireçlenmeye bağlı şikayetler görülebilir ve bunların bir kısmı diz protezi ameliyatları gerektirir. Eğer kişi aktif spor yapıyorsa erken yaşta menisküs yırtılmaları, bağ yaralanmaları ortaya çıkabilir. Bu ilave sorunlar ileri yıllarda diz ekleminde kireçlenme gelişmesi riskini arttırır. Çarpık bacakların genç yaş grubunda iken tedavi edilmesi ileri yaşlarda dizlerde ciddi kireçlenmeler geliştiğinde uygulanan protez ameliyatlarına göre çok daha az risklidir.

 

Çarpık bacakların dizlerde kireçlenme gelişmeden önce genç yaşta düzeltilmesi ileri yaşlarda daha büyük ameliyatların ihtimalini azaltır.

 

Nasıl Tedavi Edilirler ?

Çarpık bacaklar iki yaş grubunda ayrı ayrı değerlendirilebilir. Birincisi grup genç aktif hastalar; bu hastalarda henüz kireçlenme ortaya çıkmamıştır, genellikle sadece estetik kaygılar vardır. İkinci grup ise daha ileri yaş grubu hastalar (50 yaş üzeri); bu kişilerde kireçlenmenin derecesine bağlı olarak ağrı, dizlerden ses gelmesi, şişlik, eklem sertliği gibi şikayetler görülür. Çarpık bacak bazen , bacak kemiklerinde burulma tarzında eğrilik diye tarif edebileceğimiz sebebten olabilir.

 

Tedaviye uygun röntgenlerin çekilmesi ve klinik muayene sonucunda karar verilir. Farklı yöntemler olmak ile beraber “Tomofix yöntemi” dünyada en yaygın olarak kullanılan yöntemlerde birisidir

 

Birinci grup olan genç aktif hastalarda dizlerdeki eğrilik tam olarak normal sınırlara getirilir. Yani “mekanik aks” olarak isimlendirilen çizgi (vücudun ağırlık merkezinin geçtiği varsayılan çizgi-kırmızı çizgi) diz ekleminin tam ortasına getirilecek şekilde düzeltme yapılır.

 

İkinci grup ileri yaş hastalarda ise “mekanik aks” diz eklemini yük taşıyan ve sağlam (kireçlenme gelişmemiş) olan dış kısmından geçecek şekilde düzletme yapılır.

 

Sporsuz ve sağlıoksız kalmayın… Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.