Takip Et
  • 17 Temmuz 2014, Perşembe

Spor yaparken bilinçsizmiyiz?

Bisiklete binmek, yüzme, koşu gibi sporlar yapıyorsanız, vücudunuz önce karbonhidratı kullanmaya başlar. Süre arttıkça vücudunuz yağ yakmaya başlar. Ağırlık kaldırma gibi çok güç harcamanız gereken hareketler yaptığınızda vücudunuz öncelikle glikojen formundaki karbonhidratları yakar. Bu hareketler kaslarınızda birikmiş karbonhidratın çoğunu kullanır. Şimdi antrenmanlar sırasında neler olduğunu biliyorsunuz, sıra ne yiyip içmeniz gerektiğinde.

Spor yapan kişilerin bir günlük karbonhidrat, protein, yağ dolayısıyla vitamin, mineral ve su dengesini sağlayacak o kişiye özel yeterli ve dengeli menüler tüketilmesi önemlidir. Özellikle de öğünlerin zamanlaması çok önemli. Sıvı tüketimi yeterli olmalı ve yetersiz sıvı alımı spor performansını etkiler.

Spor Yaparak Kilo Vermek İsteyenlere Öneriler;

* Diyette yağ alımınızı azaltın. Düşük yağlı süt ve süt ürünleri, yağsız et, balık ve tavuğu tercih edin. Ancak yağ tüketiminizi aşırı kısıtlamayın.

* Kepekli tahıllar ve kurubaklagil tüketiminizi arttırın.

* Günde 5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketin.

* Günlük sıvı tüketiminizi arttırın.

* Öğün atlamayın, uzun süre aç kalmayın

* Günlük 3 ana, 3 ara öğünü 2-3 saat aralıklarla tüketin.

* Kısa süreli diyetler yerine uzun süre uygulayabileceğiniz, sağlıklı beslenme kuralları içeren diyetler uygulayın.

* Yemeklerinizi yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.

Spor öncesi beslenme neden önemlidir?

Spor öncesi beslenmenin amacı, açlığı önleme, gerekli sıvıyı sağlama ve spor sırasında ihtiyaç duyulan ek enerjiyi (özellikle karbonhidratlardan) sağlamaktır.

Mide boşalmasını sağlamak spor öncesi son öğünlerin hacmi az olmalıdır.

Spordan 3-4 saat önce tüketilen öğünün karbonhidrat içermesinin, performansı artırdığını göstermektedir.

Spor öncesi beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar;

* Müsabaka öncesi yemeğin sindirimi kolay olmalıdır.

* Yiyecekler ve içecekler konusunda yeni denemeler yapılmamalıdır.

* Çiğ sebze ve meyveler, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek besinlerden kaçınılmalıdır. Spor öncesi hiç bir koşulda aç olarak egzersizlere başlanmamalıdır.

Spor öncesi tüketilmesi gereken alternatifler; Karbonhidrat yiyin 1 saat öncesinde az bir öğün yiyin

Antrenmandan 30-60 dakika önce, küçük ve çabuk sindirilebilen karbonhidrat yiyin. Böylece daha uzun süre ve daha zor aletlerde çalışabilirsiniz ve şekeriniz düşmez. Şekeri atın Antrenmandan 60 dakika öncesinde Paket şeker gibi basit şekerlerden kaçının, bunlar antrenman sırasında şekerinizi düşmesine sebep olabilir. Spor Sırasında Beslenme su için Çoğu insanlar egzersiz yaparken yeteri kadar su içmiyorlar. İyi fiziksel performans göstermek, sakatlıkla savaşmak ve vücut ısısının normal değerde kalması için su gerekli ve kritik bir besindir. Antrenmandan 1-2 saat önce fazla miktarda su için ve vücudunuzdaki su miktarının artması ve idrar çıkarmak için yeterli zaman tanıyın.

Spor esnasında, her 15-30 dakikada bir bardak su için. Sporsuz kalmayın… Allah'a emanet olun…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.