Takip Et
  • 23 Nisan 2025, Çarşamba 17:51

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem uyarısı

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI'NDAN DEPREM UYARISI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kütahya İl Temsilcisi Yahya Daban, deprem sonrası kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı.

Daban, Kütahya’nın aktif fay hatları olan Simav ve Kütahya faylarının etkisi altında olduğunu vurgulayarak, depremin merkez üssünün Kütahya’ya yaklaşık 150-200 kilometre mesafede olduğunu ve bu nedenle ildeki sarsıntıların Mercalli Şiddet Ölçeği’ne göre IV-V düzeyinde hissedildiğini belirtti.

Depremin Kütahya’da can veya mal kaybına neden olmadığı bilgisini paylaşan Daban, özellikle yüksek katlı binalarda sarsıntıların daha belirgin şekilde hissedildiğini, ancak yıkıcı bir etkisinin olmadığını ifade etti. Yapı kalitesi ve yerel zemin şartlarının depremin etkilerini değiştirebileceğine dikkat çekti.

Açıklamada, özellikle alüvyon zeminler ve yeraltı suyu seviyesi yüksek olan bölgelerde sarsıntıların etkisinin artabileceği uyarısı yapılırken, bu tür zeminlerde yapılaşmanın risk taşıdığı bir kez daha hatırlatıldı. Jeoloji Mühendisleri Odası, yeni yapılaşmalarda zemin etüt raporlarına uygun hareket edilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Daban ayrıca, Hilalkent Mahallesi ve Parmakören’in kuzeybatısındaki bölgelerin sağlam zemin yapısıyla dikkat çektiğini, bu alanlarda yapılaşmanın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Fay hatları üzerinde kalan ve zemin yapısı zayıf bölgelerin ise imara açılmaması gerektiği vurgulandı.

Eski ve depreme dayanıklı olmayan binaların tespit edilerek bir an önce kentsel dönüşüme dahil edilmesi çağrısında bulunan Daban, "Depremler doğaldır ve engellenemez; ancak, bilimsel temelli planlama ve dayanıklı yapılarla riskleri azaltmak elimizde" dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, deprem riskine karşı alınacak önlemler konusunda yerel yönetimlerle ve vatandaşlarla iş birliğine hazır olduğunu duyurdu. (İHA)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.