Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla Türkiye genelinde projelerini aralıksız sürdürüyor.
Aydın’ın Söke ilçesinde yapımı devam eden Sarıçay Barajı da bu kapsamda hızla ilerliyor. Baraj, tarım arazilerinin sulanması, yerleşim alanlarına sağlıklı içme suyu sağlanması ve taşkın risklerinin önlenmesi için kritik bir rol üstleniyor.
“SU DEPOLAMA KAPASİTESİNİN İSE 66 MİLYON METREKÜP OLACAK”
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Sarıçay Barajı’nın özelliklerini ve bölgeye sağlayacağı katkıları anlattı. Barajın Söke’nin Bağarası ve Çalışlı mahallelerinin 1,5 kilometre güneyinde Sarıçay Deresi üzerine inşa edildiğini belirten Balta, barajın silindirle sıkıştırılmış beton dolgu tipinde olduğunu ve temelden 125 metre yüksekliğe sahip olacağını ifade etti. Barajın su depolama kapasitesinin ise 66 milyon metreküp olacağı açıklandı.
“972 BİN METREKÜP DOLGU TAMAMLANDI”
Sarıçay Barajı’nda gövde dolgu çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Toplam 1 milyon 618 bin metreküp olarak planlanan gövde dolgusunun 972 bin metreküplük kısmının tamamlandığını belirten Balta, çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.
KUŞADASI VE SÖKE İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP
Proje tamamlandığında, Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçelerinin yanı sıra Davutlar ve Güzelçamlı mahallelerine yıllık 21 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlanacak. DSİ Genel Müdürü Balta, bu projenin 303 bin 160 kişiye hizmet vereceğini belirterek, “Sarıçay Barajı, bölgedeki su ihtiyacını karşılamak ve su varlığını istikrara kavuşturmak adına büyük bir öneme sahiptir. Projenin tamamlanması için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
Sarıçay Barajı’nın tamamlanmasıyla bölgenin hem içme suyu hem de tarımsal sulama ihtiyacının önemli ölçüde karşılanacağı ifade ediliyor. Projenin, bölgenin ekonomik ve sosyal hayatına büyük katkı sağlaması bekleniyor. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.