Gazeteci Emin Aydın’ın “Baş Başa” programına konuk olarak Aykaryay Oda Tiyatrosu Başkanı Hüsnü Ertung katıldı. Program açılısında, 2 bin 300 yıl önce bestelenen Seikilos Anıtı ile de uyarlanan bir müzik ile izleyenlere kültür ziyafeti sunuldu. Seikilos Anıtı’nın şuanda Danimarka’da bir müzede olduğu hatırlatan Ertung, bunun tekrar Aydın’a getirilmesi için yeni bir çalışma başlattıklarını da ifade etti.
“SANAT VE SEVGİ TOPLUMUN HARCIDIR”
Seikilos Taşı’nın 25 yıldır Danimarka’dan Aydın’a getirilmesi mücadelesini veren Aykaryay Oda Tiyatrosu Başkanı Hüsnü Ertung, “Bu topraklarda 33 tane tescilli antik kent var. Toplamda 60’ın üzerinde olduğu söyleniyor. Buralarda her kentte tiyatro var. Yani tiyatronun merkezi durumunda olan bir yer bu coğrafya. Sanat ve sevgi bir harçtır. Nasıl duvardaki tuğlaları birbirine bağlayan bir harç varsa insanları da birbirine bağlayan sanat ve sevgidir, bu da insanın harcıdır. Vahşi kapitalizm ancak sanat ve sevgi ile durdurulabilir” ifadelerini kullandı.
“TİYATRO PARALI OLURSA ÖZGÜR OLAMAZ”
Aykaryay Oda Tiyatrosu Başkanı Hüsnü Ertung, “Her şeyin para için yapıldığı bir ortamda, tiyatro da bundan nasibini almış durumda. Nasıl almış? Devletin tiyatrosu olur mu? Devletin sanatçısı devletten maaş alıyor. Oradan gelen emri uygulayacaktır. Devlet, kendisine faydalı olacak şeylerden hareket eder. Her repertuvar devletin en üst kademelerinden denetlenerek geçer. Devlet tiyatrosu oyuncusu özgür değildir. Şehir tiyatroları kime hizmet eder? Elbette belediye başkanlarına hizmet eder. Tiyatro ücretli olursa seyirci müşteri olur. Ben de tacir olurum. Orada da tiyatro biter. Tiyatro ücretsiz olmalıdır ve seyirci oraya düğüne gider gibi gelebilecektir. Orada kendisini ifade edebilecektir. Tiyatroculuk da bir meslek olmayacaktır. Meslek olursa çıkar var. O da olmaz. İşte biz bu noktada, biz belki de o antik çağların da gerisine gittik. Oyunlarımızı ücretsiz oynuyoruz. Kendi cebimizden para harcayabiliriz. Bütün arkadaşlarımız, oynadıkları oyunlara inanmışlar ve sevmişlerdir. Oyunlarımızı da kendimiz üretiyoruz, yazıyoruz. Aykaryay’ın bugünkü durumu budur” diye konuştu.
“SEİKİLOS ANITI GERİ GETİRİLMEK ZORUNDA”
“Seikilos Anıtı kendi toprağına gelmesi gerekiyor” diyen Hüsnü Ertung, “Bunun mücadelesini yıllardır vermekteyim. Bugün biz bir ağacın da dili olabilmeliyiz. Ağaç ne hissediyorsa ben onu dillendirmeliyim. Kaldırımda yatan bir köpek ne hissediyorsa ben onu dillendirmeliyim. İşte bu yönüyle o taşın da toprağına geri gelmesi gerekiyor. Camekandan, mahpusluktan çıkıp buraya gelmesi gerekiyor. Bu taş şuanda Danimarka Kopenhag’da. 1880’li yıllarda Aydın-İzmir demiryolu yapıldığı sırada, bir İngiliz’in dikkatini çekiyor bu mezar taşı. Onu okuyabiliyor tabi ki. Taşın değerli olduğunu anlayınca bir tren vagonuyla İzmir’e götürülüyor. Hiç kimse de bir şey demiyor. Bu taş 1960’larda Danimarka Kopenhag’da bir devlet müzesinde ortaya çıkıyor. Bu taşın özgürleşmesi, toprağına geri getirilmesi benim görevim” dedi.
Anıt taşın tekrar Aydın’a getirilebilmesi için bir proje üzerinde çalışıldığını kaydeden Ertung, Danimarka vatandaşı olan 10 bin kişiden imza toplayıp Danimarka parlamentosuna iletmek için girişimlerinin bulunduğunu sözlerine ekledi. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.