Aydın Tamirciler ve Otomobilciler Odası tarafından düzenlenen eğitim ile Aydınlı ustalar elektrikli araçların bakım için ne gibi önlemler almaları gerektiğini öğrendi.
Aydın Tamirciler Odası Başkanı Hasan Eyefçi’nin öncülüğünde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği hizmet binasında düzenlenen eğitimlere, Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Başkanı Hayrettin Yıldırım, Federasyon Başkan Yardımcısı ve Bursa Tamirciler Odası Başkanı Mustafa Geç, Bursa Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Cafer Kaplan ile teknik ekip personeli ve Aydın Tamirciler Odası üyeleri katıldı.
“DEVLET DESTEĞİ DE GEREKİYOR”
Aydın’da isteğe göre ve guruplar halinde elektrikli araçların bakım ve onarımı için gerekli ön eğitimlere devam edeceklerini belirten Aydın Tamirciler Odası Başkanı Hasan Eyefçi, “Öncelikle bu imkanı sağlayan Federasyon Başkanımıza, Bursa Uludağ Üniversitesinden gelen hocalarımıza ve Bursa Tamirciler Odası Başkanımıza çok teşekkür ederim. Biz bu eğitimler için temmuz ayında Bursa Uludağ Üniversitesi’ne gittik.
Bugün de ilk kez Aydın’da gerçekleştiriyoruz. Fakat bu eğitimlerimizin ikinci etabı daha önemli. Görüldüğü gibi elektrikli araçlar ekipmanları üzerine eğitimler alıyoruz. Bizim için bu eğitim çok önemli ve bu eğitimleri mutlaka almamız gerekiyor. Eğitim olmadan hiçbir şekilde elektrikli araçların yanına yaklaşıp bir ampulünü dahi değiştirmemiz mümkün olmadığını daha önce de belirtmiştim. İnşallah biz bu bakım ve onarımları aldığımız eğitlerle Aydın’da en iyi şekilde yapacağız, ben buna yürekten inanıyorum. Üyelerimizin desteği ve teveccühü olduğu müddetçe ikincisini üçüncüsünü Federasyonumuzun da desteğiyle yapmaya hazırız. Bu konuda benim esas isteğim devletimizin destek vermesi. Çünkü araç bayilerinin elektrik ve hibrit araç satışı sürekli artıyor. Bu eğitimler için üyelerimiz maddi boyutunu kendileri sağlıyor ama devlet desteği ile servislerden de bu eğitimleri almamız gerekiyor” dedi
“50 BİNİN ÜZERİNDE ELEKTRİKLİ ARAÇ MEVCUT”
Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Başkanı Hayrettin Yıldırım, “ Ben öncelikle duyarlılığı için Aydın Tamirciler Odası Başkanımız Hasan Eyefçi’ye teşekkür ediyorum. Türkiye’de 300 odamız var ama şuan bazı illerde ve ilçelerde bu eğitimlerin ilkini yapılmadı. Fakat Hasan Başkan bu eğitimlerin ikincisini gerçekleştiriyor. Bu konu ciddi ve üzerinde durulması gereken bir konu. Sağ olsun hocalarımız bu konuda üzerine düşeni yapıyorlar. Bizim federasyonumuza bağlı Türkiye’de 70 bin esnafımız var ve 35 meslek grubunu bünyemizde barındırıyoruz. Türkiye’de katma değer yaratan en büyük federasyonuz. Biz bu eğitimleri Türkiye genelinde veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Biz bu eğitimleri başlattığımızda Türkiye’de 30 bin araç vardı, şuan 50 binin üzerinde elektrikli araç mevcut. Yani 6-7 gibi sürede 20 binden fazla elektrikli araç hayatımıza girdi” ifadelerini kullandı.
“SADECE ESNAFIN DEĞİL, İTFAİYE PERSONELİNE KADAR HERKES EĞTİM ALMALI”
Bursa Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Cafer Kaplan da, “Bizim federasyon ile yapmış olduğumuz protokol kapsamında 15 farklı eğitimimiz oldu. Bizim otomotiv sektöründe önemli bir dönüşüm var, artık araçlar hibrite dönüştü. Burada en önemli konu ve ustalarımızın hiç bilmediğim yüksek voltaj söz konusu. Esnaf arkadaşlarımız için bu da büyük risk oluşturuyor. Bizim yapmış olduğumuz en önemli eğitim şu anda farkındalık eğitimi, teknik konudan fazla farkındalığı işliyoruz. Daha sonra seviye bir, seviye iki ve seviye üç diye eğitimlerimizi devam edeceğiz. O nedenle gerekli ekipmanları ile önlemler konularında eğitimler veriyoruz.
Yani şuan yaptığımız ustalarımızın ve araçların güvenliği eğitimleri. Burada maddi kazançtan önce can güvenliği ön plana çıkıyor. Yüksek voltaja maruz kalındığında bu işin geri dönüşü ve tekrarı yok. Bu eğitimleri sadece ustalarımız değil, otomotiv ile ilgili kim varsa, araba yıkamacısından kaportacısına bu konuda eğitim almalı. Hatta itfaiye personeli, arama kurtarma, araç çekicileri bu konuda farkındalık eğitimi alması gerekiyor. Diğer türlü yüksek voltaja maruz kalınabilir. Bu konuda burada odamızın ve federasyonun yapmış olduğu bu önderlik bence çok önemli. Biz de üniversite olarak elimizden gelen bütün destekleri veriyoruz” açıklamasını yaptı.
“ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN BU KADAR RİSK TAŞIDIĞINI BİLMİYORDUM”
Elektrikli araç bakımları için gerekli bilgisinin olmadığını belirten Aydın’da otomotiv servisi işletmeciliği yapan Necati Atay, “Elektrikli araçların hayatımıza hızla girdiğini farkındayız. Bu araçların bakımda nasıl bir tehlike ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bu konuda kendimizi geliştirmek istiyoruz. Bu olanağı bizlere sağlayan Aydın Tamirciler Odası Başkanımıza, Federasyon Başkanımıza ve diğer hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Biz bu eğitimlerimizi tamamladığımızda daha bilinçli, teknik bir şekilde hizmet vereceğimize inanıyoruz. Ben daha önce elektrikli araçların bu kadar risk taşıdığını bilmiyordum, sonuçlarının çok büyük olacağı öğrenmiş olduk” sözlerine yer verdi. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.