Aydın’ın Yenipazar ilçesi Paşaköy Mahallesi’nin yöresel lezzeti olan ‘Nohut Ekmeği’ yapımı Duygu’yla Ege’den programında tanıtıldı.
Köy kadınlarının bir araya gelip nohut ekmeğinin yapılışı Duygu Dilek’in sunumuyla anlatıldı.
NOHUT EKMEĞİ NASIL YAPILIYOR?
Köyde yaşayan kadınlardan Hanife ekmeğin yapılışını şu sözlerle anlattı:
“Biz bunu akşamdan mayalıyoruz. Bir tutam nohutu kavanoza koyuyoruz. Üzerine sıcak su koyuyoruz. Kapağını kapatıp akşamdan bırakıyoruz. Gece sabaha yakın altına su koyuyoruz. Daha güzel gelsin diye. Sabah geldiğinde belli oluyor üzerinde köpük oluyor. Sabah onu açıyoruz. Suyunu süzdürüyoruz köpükle beraber. Bunu önce küçük bir leğende karıştırıyoruz. Yarım saat daha bekletiyoruz. Daha sonra büyük leğene alıyoruz. Orada yoğuruyoruz hamuru. Biz bu nohutun mayasını hamurun harcına koyup karıştırıyoruz. Sonra yarım saat daha bekletiyoruz. Büyük leğene geçiyoruz çünkü hamur kabarıyor. Pişirmeden yarım saat önce odun ateşini yakıyoruz. Birer birer koyuyoruz. Bir saatte ekmeklerimiz hazır hale geliyor. Sıcak sıcak çok güzel oluyor" ifadelerini kullandı (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.