
Didim Ticaret Odası, ilçedeki ören yerlerinin halka açılması amacıyla çalışma başlattı.
Didim Ticaret Odası, Milet Ören Yeri, İlyas Bey Külliyesi ve Apollon Tapınağı'nı bünyesinde bulunduran Didim’in ören yerleri ile tanıtılması için çalışma başlatıldı. Proje ile Milet Amfi Tiyatrosu'nun kültür ve sanatsal etkinliklerle halka açılması ve ören yerinde büyük organizasyonların gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Didim’de 2 önemli antik ören yerinin bulunduğunu belirten Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak ünlenen Apollon Tapınağı ile görülmeye değer tarihi kalıntılarla dolu filozoflar şehri Milet Antik Kenti’ne ev sahipliği yapmalarına rağmen, bu iki önemli arkeolojik eseri Didim’in tanıtımında çok fazla kullanamadıklarını söyledi.
“ÖREN YERLERİNİ EN ÇOK YABANCILAR ZİYARET EDİYOR”
Didim’in deniz, kum ve güneş üçgenine yılda 75-100 bin civarında turist gelirken, 200 bin civarında da müze ve ören yeri ziyaretçisinin geldiğini anlatan Hilmi Yıldırım, “Didim’e deniz, kum ve güneş üçgeni için gelen turistlerin yarısı yerli turistlerden oluşurken, ören yerlerini ziyarete gelenlerin çoğunluğu yurtdışından gelen yabancı turistlerden oluşuyor. Dolayısıyla buraların Didim’in tanıtımında daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
“MİLET TİYATROSU, HALKIN KULLANIMINA AÇILMALI”
Milet, Apollon Tapınağı ve İlyas Bey Külliyesi'ni bünyesinde barındıran Didyma Ören Yeri’nin Dünya Mirası Listesi'ne (UNESCO) alınması için geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne başvurduklarını kaydeden Yıldırım, bunun haricinde Milet Antik Kenti içerisinde yer alan Batı Anadolu’nun en sağlam durumundaki Milet Amfi Tiyatrosu’nu da halkın kullanımına açmak istediklerini belirtti. Burasının son derece büyük ve güzel tarihi yapı olduğunu aktaran Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, şunları söyledi:
“Burada çok önemli büyük organizasyonlar gerçekleştirmek mümkün. Bunun için burada önce bir restorasyon çalışması yapılması gerekiyor. Yetkililerin dikkatini çekmek için Didim Ticaret Odası olarak bir çalışma başlatıyoruz. Gerek odamız bünyesindeki Turizm ve Dış İlişkiler Komisyonu, gerekse odamızın Yönetim Kurulu ve Meclisi olarak çalışma yapacağız. Öncelikle bölge milletvekillerimizi, ardından Sayın Turizm Bakanımızı, eğer imkan bulabilirsek de Sayın Başbakanımızı ziyaret edip, bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde sunmak istiyoruz.”
“DÜNYANIN EN GÖRKEMLİ TAPINAĞI APOLLON”
Yıldırım, ören yerine yapılacak organizasyonlarla Didim’in daha iyi tanıtılacağına inandığını kaydederek, yapılacak olan bir festival veya buna benzer kültür sanat etkinliklerini izlemeye gelecek vatandaşların sadece bu amfi tiyatroyu değil, çevredeki Milet Antik Kenti’ni de gezme imkanı bulacaklarını söyledi. Antik coğrafyacı Strabon’un Didim’deki Apollon Tapınağı’nı dünyanın en büyük ve en görkemli tapınağı kabul ettiğini dile getiren Hilmi Yıldırım, tapınağın antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak ünlendiğini, antik çağın yedi bilgesinden biri olan Tales, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros, filozof ve tarihçi Hekaitos, şehir plancısı ve mimar Hyppodamos’un Milet’te yaşadığını, Anadolu beylikleri dönemine ait olan İlyas Bey Camii ve yanındaki medrese ile hamamın ise Milet arkeolojik alanı içinde yer aldığını kaydetti.
YILDA 76 BİN ZİYARETÇİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Apollon Tapınağı’nı bünyesinde barındıran Didim Ören Yeri’ni 76 bin 628 kişi ziyaret ederken, Anadolu beylikleri dönemine ait İlyas Bey Külliyesi ile Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe Beyliği ve Osmanlı dönemini yaşamış Milet Ören Yeri’ni 53 bin 921, Milet Müzesi’ni ise 13 bin 237 kişi ziyaret etti. (EDİZ VERDİOĞLU)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.