![](/media/denge/cAzDASutDzIemYzTduTciaJXaGXhvTvmYLAMXGgOWNwekLNIJTjoPYBkREtdLZkw.jpg)
Türkiye ve Malezya arasındaki savunma işbirliği, önemli bir projeyle güçleniyor. Desan Tersanesi, Malezya İçişleri Bakanlığı için 99 metre uzunluğunda, çok amaçlı bir görev gemisi inşa edecek. 24 ay içinde tamamlanacak olan bu gemi, Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı (MMEA) envanterindeki en büyük gemi olma özelliğini taşıyacak.
Desan Tersanesi’nin bu prestijli projesi için Ön Kabul Mektubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in huzurunda, DESAN Kaptanoğlu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu ile Malezya İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri AwangAlik Bin Jeman tarafından Malezya’da düzenlenen bir törenle imzalandı.
Projede, Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak yerli tasarım kullanılırken, ASELSAN ve HAVELSAN gibi Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmaları tarafından geliştirilen silah sistemleri, elektronik ve muhabere sistemleri ile dikey iniş-kalkış yapabilen insansız hava araçları gibi ileri teknoloji bileşenleri entegre edilecek. Bu proje, Türkiye’nin yerli tasarım ve üretim konusundaki yetkinliğini bir kez daha gözler önüne sererken, Malezya’nın deniz güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin derinleşmesine katkı sağlayacak.
MALEZYA İÇİN TÜRKİYE’NİN GÜCÜYLE ÜRETİLEN EN BÜYÜK SAHİL GÜVENLİK GEMİSİ
Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa edilecek 99 metre uzunluğundaki gemi, teknik özellikleriyle dikkat çekiyor. 17 metre genişliğe ve 4 metre drafta sahip olacak gemi, 20+ knot sürate ulaşabilecek. Gemide 1 adet 30 mm ve 2 adet 12,7 mm silah sistemi bulunacak.
DESAN TERSANESİ SAVUNMA SANAYİNDE YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATIYOR
Türk tersanecilik sektörünün bilgi birikimi ve teknolojik altyapısıyla geliştirilen bu proje, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki başarısını bir kez daha kanıtlıyor. Desan Tersanesi’nin Malezya ile gerçekleştirdiği bu iş birliği, Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkinliğini artırırken, ülkemizin gemi inşa sanayisinde geldiği noktayı da gözler önüne seriyor.
TÜRKİYE’NİN SAVUNMA SANAYİNDEKİ KÜRESEL ETKİSİNE ÖNEMLİ KATKI
Denizcilik sektöründe yıllardır önemli başarılara imza atan Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu; Malezya ile olan iş birliğinden duyduğu gururu ve mutluluğu dile getirirken, Türkiye’de savunma sanayiinde daha güçlü projelere imza atmaya devam edeceklerini, bu projelerdeki bilgi birikiminin Dünya’ya ihraç edilmesi Türk mühendis ve işçilerinin emeği ile gerçekleşti, tüm çalışanlarımıza teşekkür ederiz ifadelerini kullandı. DESAN Tersanesi liderliğinde yürütülen bu proje, Türkiye’nin denizcilik ve savunma sanayindeki küresel etkisini pekiştirecek.
DENİZCİLİK VE SAVUNMA SANAYİSİNDE ÖNCÜ İSİMLER
Devir Teslim töreninde, denizcilik sektörünün öncü isimlerinden Kaptanoğlu Denizcilik Yöneticilerinden Deniz Ticaret Odası eski başkanı Cengiz Kaptanoğlu ile Deniz Temiz TURMEPA Başkanı Şadan Kaptanoğlu’da hazır bulundu.
Desan Tershane'nin açıklaması ise şöyle:
“Gururluyuz…
Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa edeceğimiz bu gemi ile kendi savaş gemisini de yapabilen Türkiye'nin elde ettiği bilgi birikimi ve tecrübeyi Malezya ile paylaşmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz.” (BHA)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.