Takip Et
  • 8 Nisan 2025, Salı 16:29

Fahri Kur'an Kursu Öğreticileri kadro ve özlük hakları için mücadele ediyor

Türkiye genelinde görev yapan Fahri (geçici) Kur'an Kursu Öğreticileri, yıllardır özveriyle sürdürdükleri hizmetlerine rağmen kadro ve özlük haklarından mahrum bırakıldıklarını belirterek seslerini duyurmaya devam ediyor. Aylık sadece 8-9 günlük sigortayla, asgari ücretin çok altında maaşla ve hiçbir iş güvencesi olmadan çalışan öğreticiler, artık hakkaniyetli bir çözüm bekliyor.

Yıllardır KPSS, DHBT ve mülakat süzgecinden geçerek görevlendirilen öğreticiler, bu süreci defalarca tekrar etmelerine rağmen hâlâ kadro kapsamı dışında tutulduklarını dile getiriyor. Örneğin, 15 yıldır görev yapan bir fahri öğretici bu süreçleri yaklaşık 30 kez yaşamak zorunda kalıyor.

"NEDEN SÜREKLİ KAPSAM DIŞI KALIYORUZ?"

Fahri Kur'an Kursu Öğreticileri, yıllardır yapılan kadro düzenlemelerinde kendilerinin göz ardı edilmesinden yakınıyor. 2015 ve 2022 yıllarında vekil imamlara kadro verilirken fahri öğreticiler kapsam dışı bırakıldı. 2025 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki ek derslilere kadro verilmesine dair hazırlıklar sürerken, yine Fahri Öğreticilerin adının geçmemesi büyük hayal kırıklığı yarattı.

2018 yılında Cumhur İttifakı tarafından verilen “kadro sözü” üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen bu sözün yerine getirilmemiş olması, öğreticilerin sabrını zorluyor.

"SGK PRİMLERİMİZ TAM YATMADI, BORÇLU ÇIKTIK"

Platform tarafından yapılan açıklamada, eksik yatan SGK primlerinin büyük mağduriyet yarattığına dikkat çekilerek, geçmişe dönük olarak bu primlerin 30 gün üzerinden yatırılması gerektiği vurgulandı. Aksi halde birçok öğretici, emeklilik yaşına gelmiş olsa bile emekli olamıyor. Hatta eksik yatırılan primler nedeniyle bazı öğreticiler SGK’ya borçlu bile çıkabiliyor.

MÜCADELE MECLİS GÜNDEMİNDE

Fahri (Geçici) Kur'an Kursu Öğreticileri Platformu Başkanı Saliha Şentürk, yıllardır bu konuda yürüttükleri mücadelenin sesi olmayı sürdürüyor. Bugüne kadar 25 soru önergesi, 4 ayrı kanun teklifi verilmesini sağlayan Şentürk, siyasi partilerle temaslarını sürdürüyor. TBMM’ye sunulan dört farklı kanun teklifi, platformun gayretleri sayesinde şu partiler tarafından meclise taşındı:

Yeniden Refah Partisi (24.01.2024)

Saadet-Gelecek Partisi (20.05.2024)

DEVA Partisi (31.10.2024)

Milliyetçi Hareket Partisi - MHP (11.11.2024, MV Halil Öztürk aracılığıyla)

Şentürk ve platform üyeleri, pek çok etkinlik, basın açıklaması ve TBMM ziyaretleriyle seslerini duyurmaya devam ederken, artık sözün değil eylemin zamanı olduğunu ifade ediyorlar.

TALEPLER NET: EMEĞE VE TECRÜBEYE KADRO

Platformun en temel talebi, fahri öğreticilere görevde olup olmama şartı aranmaksızın, sadece SGK prim günleri baz alınarak kadro verilmesi. Ayrıca aylık eksik yatırılan sigorta primlerinin 30 güne tamamlanması ve geçmişe dönük mağduriyetlerin giderilmesi talep ediliyor. Diyanet gibi önemli bir kurumda yıllarca hizmet eden ve tecrübe kazanan kişilerin, sistem dışına itilmemesi gerektiği belirtiliyor. (MEHMET AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.