
Aydın’ın önemli çevre sorunlarından zeytin karasuyu, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Mehmet Taylan Şenol’un projesi ile kazanca dönüştü. Zeytini iki çıkışlı fabrikada sıkan Şenol, posasından zeytinyağı ve yakıtın yanı sıra küspe ve gübre üretmeyi başardı. Zeytin küspesiyle beslenen sığırlarda et ve süt verimi, koyunlarda da doğurganlık artışı gözlendi. Şenol’un 2016 yılı projesi olan zeytin gübresi de çileğin saklama ömrünü uzatmayı, domatesin renk ve lezzetini artırmayı vadediyor.
Zeytin hasat döneminde, kışın kurak geçtiği zamanlarda akarsulara bırakılan zeytin karasuyu, balık ölümleri başta olmak üzere doğada büyük tahribata yol açıyor. Devletin bu konuda koyduğu şartlar, işletmecilerin bütçesi ile karşılanamıyor, cezalar ise firmaların belini büküyor. Zeytinyağı sıkım tesislerinin kabusu olan zeytin karasuyu sorunu Sultanhisar’ın Atça Mahallesi’nde yaşayan Ziraat Mühendisi Mehmet Taylan Şenol’un projesiyle son buluyor. Sorunu ortadan kaldıran çalışma zeytin atıklarından yeni ürünlerin elde edilmesini ve atığın kazanca dönüşmesini sağlıyor.
ÜÇ ÇIKIŞLI MAKİNELER TARİHE KARIŞIYOR
Zeytin ve zeytinyağına ilişkin farklı dernek ve oluşumlarda da görev alan Şenol, sektörün en önemli sorununu çözmek için yaklaşık 15 yılı aşkın süredir kafa yoruyor. Zeytin karasuyu sorunun ana nedeninin zeytin sıkım fabrikalarının üç fazlı (çıkışlı) olmasından kaynaklandığını söyleyen Taylan Şenol, “Bu fabrikalar yağı, prinayı ve karasuyu birbirinden ayırıyor. Yağı üretici alıyor, prinayı prina işleme tesisleri, karasu da çevreye kalıyor. İki fazlı (çıkışlı) fabrikalarda yağı üretici götürüyor, karasu içinde olan zeytin posası fabrikaya kalıyor. Yeniden işlenen posadan çok az miktarda zeytinyağı çıkıyor. Kalan kısmından katı yakıt, zeytin küspesi ve zeytin gübresi elde edilebiliyor” dedi.
ET, SÜT VE DOĞURGANLIK ARTTI
Kendi firmalarında yaptıkları çalışmaları sonuçlandırdıklarını ve zeytin küspesi gibi ürünlerini de pazara sunduklarını bildiren UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Şenol, “Müthiş sonuçlar elde ettik. Zeytin küspesi ile beslenen etlik sığırlarda karkas et verimi artarken, etten atılan yağ miktarı yok denecek seviyeye geldi. Süt sığırlarında da sütün yağ oranında yüzde 20’nin üzerinde bir artış sağlandı. Koyunlarda da doğurganlık artışı oldu. Aydın’da üretilen tüm zeytinlerin aynı şekilde işlenmesi durumunda şuanda sadece Aydın ve çevre illerde tüketim kapasitesi bulunan zeytin küspesi tüm ülkede hayvancının yüzünü güldürecek” diye konuştu.
ÇİLEĞİN ÖMRÜ UZAYACAK
Zeytin gübresine ilişkin projenin de bu yıl içinde sonuçlanacağını ifade eden Ziraat Mühendisi Şenol, tüm tarım ürünlerinde verim artışı beklediklerini kaydetti. Zeytinden elde edilen sıvı gübre ile bölgede yetişen ürünlerden çileğin 3-4 gün olan saklama ömrünün 7-8 güne çıkacağını, domatesin renginin daha kırmızı, tadının da daha lezzetli olacağını belirten Şenol, projesinin tüm Aydın ve ülke geneline yayılması için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu, bu konuda da çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi. (GAMZE KORKMAZ/EMİN AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.