Takip Et
  • 8 Nisan 2025, Salı 10:49

ABD’nin yeni vergi kararı Egeli tekstilcilerin önünü açtı

ABD’nin Çin ve Vietnam gibi ülkelere uygulamaya koyduğu yeni gümrük vergileri, Türk tekstil sektörüne fırsat doğurdu.

Ege Bölgesi'nin ihracatçıları, Turquality tanıtım projesi ve "Uzak Ülkeler Stratejisi" ile ABD pazarında daha güçlü bir yer edinmeyi hedefliyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yaşanan tüm zorluklara rağmen 2025 yılı için umutlu olduklarını söyledi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurulunda konuşan Eskinazi, ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu yeni vergi düzenlemelerinin Türkiye’ye avantaj sağladığını vurguladı. Çin ve Vietnam gibi ülkelerin yüksek oranlı ilave vergilere maruz kaldığını belirten Eskinazi, “Türkiye, %10 ek vergi ile en düşük ilave vergi uygulanan ülkelerden biri oldu. Rakiplerimizin durumuna bakınca bu süreci doğru yönetirsek büyük fırsatlar yakalayabiliriz.” dedi.

Türkiye’nin ABD’yi de kapsayan "Uzak Ülkeler Stratejisi"ne de değinen Eskinazi, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın sektör özelinde yeni eylem planlarını devreye sokacaklarını açıklamasının da beklentileri artırdığını belirtti. “Bu stratejiler hayata geçtiğinde Türkiye ile ABD arasındaki ticaret daha da serbestleşebilir. Sektörümüz için olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Yeni vergi düzenlemelerinin detaylarını da paylaşan Eskinazi, özellikle ipek elyaf, keten, kenevir iplik gibi ürünlerde %0 olan verginin %10’a çıktığını, yatak çarşafları gibi ürünlerde ise mevcut %2,5-20,9 oranlarının üzerine %10 daha ekleneceğini söyledi. “İlk bakışta %10 ek vergi olumsuz gibi görünse de rakip ülkelerle karşılaştırınca daha avantajlıyız. Örneğin, Pakistan’a %29, Hindistan’a %26 ilave vergi geldi. Çin’in mevcut %50 vergisi, %84’e çıktı.” dedi.

Ancak sektörün sadece vergi avantajıyla yetinmediğini vurgulayan Eskinazi, döviz kuru ve finansman sıkıntılarının ihracatçılar üzerindeki baskıyı artırdığını da belirtti. “Döviz kuru enflasyon kadar artmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çok kez ilettik ama çözüm alınamadı. Şu anda Türkiye rakiplerine göre yüzde 40-50 daha pahalı. Finansmana erişimde de ciddi sorunlar yaşadık. 2025 kolay geçmeyecek ama biz çalışmalarımıza umutla devam ediyoruz.” diye konuştu.

Genel kurul toplantısının ardından Prof. Dr. Yaşar Uysal, “Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler ve Beklentiler” başlıklı bir sunum yaptı. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.