
Türk doğal taş sektörü, dünyanın en büyük fuarlarından biri olan Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda güçlü bir çıkış yaptı. 16-19 Mart 2025 tarihleri arasında düzenlenen organizasyona Türkiye, 50 firmayla katılarak küresel alıcılara doğal taşlarını tanıttı. Türk firmaları, fuardan yeni ihracat sözleşmeleriyle döndü.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye’nin bu yıl fuarın kalbi olarak görülen A6 Holü’nde yer aldığını ve bunun ziyaretçi trafiğini artırdığını söyledi. Çin’de inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle doğal taş talebinde düşüş beklendiğini hatırlatan Alimoğlu, “Ancak Xiamen sadece Çin pazarıyla sınırlı değil, dünyanın dört bir yanından alıcıların buluşma noktası. Bu nedenle fuar boyunca Avustralya, Hindistan, ABD, Meksika, Tayvan, Singapur gibi ülkelerden yoğun talep gördük. Çin’de ekmeğimizi aradık ve başarılı bir fuar geçirdik” dedi.
Bu yılki fuarda blok taş taleplerinin azalmasına rağmen işlenmiş doğal taş ürünlerine olan ilginin arttığını belirten Alimoğlu, alıcıları 9-12 Nisan 2025’te İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na davet ettiklerini söyledi. 2024’te Çin’e yapılan 389 milyon dolarlık ihracatı koruyarak daha da artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
FUARIN BAŞARISI KATILIMI ARTIRACAK
Xiamen Fuarı’nın Türkiye için taşıdığı öneme değinen Alimoğlu, “Bu yıl fuara katılmayan firmalar, verimli geçen organizasyonu görünce gelecek yıl yer almak isteyecek. Biz de 2026 için A6 Holü’ndeki standımızı büyütmek adına girişimlerimizi başlattık” ifadelerini kullandı.
Xiamen Stone Fair 2025, 40’tan fazla ülkeden 2.000’i aşkın katılımcıyı bir araya getirdi. Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, İtalya, İran, İspanya, Mısır, Yunanistan ve Hindistan gibi ülkelerden 300’ün üzerinde uluslararası marka fuarda yer aldı. 4 gün süren organizasyonda 122 ülkeden 153.294 ziyaretçi ağırlandı.
EGEBİM PROJESİ ÇİN’DE TANITILDI
Ege Maden İhracatçıları Birliği, sektöre dijital dönüşüm kazandıran EGEBİM Projesi’ni de Çin’de tanıttı. Mimarlar ve iç mimarlar için geliştirilen bu proje, doğal taşlara dair yüksek kaliteli görselleri ve 3D tasarım kaynaklarını tek çatı altında sunarak sektör profesyonellerine büyük kolaylık sağlıyor.
Xiamen Fuarı’ndan güçlü bir ihracat ivmesiyle dönen Türk firmaları, 2025 ve sonrasında küresel pazardaki etkinliğini daha da artırmayı hedefliyor.
EGEBİM PROJESİ ÇİNLİLERE TANITILDI
Ege Maden İhracatçıları Birliği, mimari ve iç mimari projelerinde ihtiyaç duyulan tüm verileri, yüksek kaliteli görselleri ve 3 boyutlu tasarım kaynaklarını tek bir çatı altında buluşturduğu EGEBİM Projesini Çin’de tanıttı. (HABER MERKEZİ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.