Takip Et
  • 23 Eylül 2024, Pazartesi 09:42

Kalp krizinde genç yaşların riski büyük!

Endokrinoloji uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, genç yaşlarda geçirilen kalp krizinin ölüm riskinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Ceyhan, bu duruma damarlardaki yan dalların gelişmemiş olmasını neden olarak gösterdi. "Her kaybedilen dakika ölüm riskini artırır" diyen doktor, kalp krizinde hızlı müdahalenin hayati olduğunu belirtti.

GENÇLERDE KALP KRİZİ NEDEN DAHA TEHLİKELİ?

Endokrinoloji uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, genç yaşlarda kalp krizi geçiren kişilerin daha yüksek ölüm riski taşıdığını söyledi. “Genç yaşlarda kalp krizi geçirdiğimizde ölümcül olma ihtimali daha yüksektir. Çünkü ilerlemiş yaşlarda damarların yanında kollateral dediğimiz yan dallar gelişir ve tıkanan ana damara rağmen bu yan dallar kalbi besler, hayat kurtarır. Ancak gençlerde bu dallar henüz gelişmediğinden, kalp hızla oksijensiz kalır ve ölümcül olabilir” diyerek konuyu açıkladı.

HER DAKİKA KRİTİK

Kalp krizinde müdahale süresinin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Ceyhan, "Kalp krizinde kaybedilen her iki dakika ölüm riskini %1 artırır. Bu nedenle hızlı olmak gerekir" ifadesini kullandı. Kriz anında geçen her saniyenin hayati olduğunu vurgulayan uzman doktor, erken müdahalenin ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını söyledi.

40 YAŞ SONRASI KONTROLLER ŞART!

Dr. Ceyhan, özellikle 40 yaş üstü bireylerin kalp sağlığını düzenli kontrol ettirmesi gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi: “40 yaş ve sonrası mutlaka yıllık kalp kontrolleri ve kan testleri yaptırıp riskinizi belirlemeli ve önlem almalısınız." Kontrollerin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden doktor, bireyleri bilinçli olmaya davet etti.

YAYGIN BELİRTİLER NELERDİR?

Kalp krizinin yaygın belirtilerine de değinen Dr. Banu Öztürk Ceyhan, sık karşılaşılan belirtileri sıraladı, “Göğüste ağrı, baskı ve sıkışma, nefes almayı güçleştiren nefes darlığı, çene, sırt, boyun ve mideye yayılan ağrılar, sol kolda hissedilen ağrı ve uyuşma, mide yanması, bulantı, soğuk terleme ve aşırı yorgun hissetme kalp krizinin belirtilerindendir" dedi. (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.