Takip Et

Araç alacaklar dikkat: Ekspertiz uyardı

Otomotiv sektöründe ikinci el araç piyasasının ivmelenmesiyle beraber, ekspertiz sektörünün durumu merak konusu oldu. İkinci el araç alım satımı yapmayı planlayan vatandaşlar açısından ticaretlerinin güvenilir bir ortamda gerçekleşmesi her zamankinden daha önemli hale geldi.

Aydın’ın Efeler İlçesi Aymas Galericiler Sitesi’nde ekspertiz işiyle uğraşan Onur Pelen, ikinci el otomobil piyasasındaki hareketliliğin kendilerine olumlu yansıdığını belirtti. Ancak geçmiş yıllara göre işlerinin durağan olduğunu söyleyen Pelen, vatandaşları doğru ve güvenilir ustalarla çalışılması gerektiği konusunda uyardı.

Bir aracın ekspertiz aşamalarından bahseden Onur Pelen, Araç ilk buraya geldiği zaman bir dışarıdan kontrolü yapılır. Aracın kayıt işlemleri yapılır özellikle müşterilere sorulur. Aracın neresiyle ilgili yani gövde, mekanik ya da motorla alakalı bir ekspertiz isteyip istemediği öğrenilir. Hangi alanda ekspertiz yapılmasını istiyorsa araç ona göre işleme sokulur. Burada ilk başta biz aracın gövdesini kontrol ediyoruz. Lifte kaldırıp aracın altını kontrol ediyoruz. Şaselerini aracın tabanında daha önceden işlem görmüş bir yer varsa bunların tespiti yapılıyor. Daha sonra aracı indiriyoruz. Aracın motorunun içindeki sıvıların seviyelerini kontrol ediyoruz. Bunlarla ilgili raporlarımızı alıyoruz. Aracın yürüyen aksam parçalarını kontrol ediyoruz. Daha sonra fren ve amortisör ölçümlerini yapıyoruz. Eğer isterlerse aracı motor performans testine tabii tutuyoruz. Motor testinden önce burada elektronik kontroller yapılıyor. Çünkü araçta herhangi bir dışarıdan görünmeyen arıza olabilir. Motor içinde burada güvenli bir şekilde teslim edebilmek adına elektronik kontrolleri sağlayıp raporu tamamlayıp teslim sağlıyoruz“ diye konuştu.

“ÇOK FAZLA ZORLAMAMAK ADINA ORTALAMA TARİFE UYGULUYORUZ“

Ekspertiz piyasasında sabit bir fiyatlandırma olmadığını söyleyen Pelen, “Sabit bir fiyat yok bu sektörde firmalar ortalama aşağı yukarı rakamlar belirliyor ama biz çok ilgilenmiyoruz. Biz bu şahıs firmaları olarak çalıştığımız için insanları bu ekonomik dönemde çok fazla zorlamamak adına ortalama tarife uyguluyoruz. Bir aracın tamamen eksperini istediğinizde 2 bin 500 lira gibi bir fiyata mal oluyor“ ifadelerine yer verdi.

“BUGÜN OTOMOBİL ALMAK YA DA SATMAK ÇOK PAHALIYA MAL OLUYOR“

İkinci el araç ticaretinin hareketlenmesi ile birlikte ekspertiz şirketlerinin öneminin arttığını belirten Pelen, “Şimdi ikinci el piyasası hareketleniyor aslında. Tabii ki bugün otomobil almak ya da satmak çok pahalıya mal oluyor. Artık ülkemizde bu işten inanılmaz paralar kazanılıyor. Doğal olarak ekspertizin önemi çok ciddi derecede artmış durumda. Örneğin 250 bin lira eder hasarlı dışarıdan kaza yapmamış bir araçtan ama hurdaya ayrılmış bir parça alıp parçayı değiştirip tekrar 300 bin lira eder hale getirmeye çalışıyorlar. Tabii bunların tespitini ekspertizler yapıyor ve doğal olarak vatandaş bizlere güveniyor. Herkes işini doğru yapmaya çalışıyor muhakkak bu şekilde tespitler oluşuyor. Doğal olarak da ekspertizlerin önemi artmış oluyor“ dedi.

“BU İŞ ÇOK CİDDİ DERECEDE TECRÜBE GEREKTİRİYOR“

Ekspertiz konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Pelen, “İkinci el piyasasıyla paralel olarak hareket oluyor. İkinci el piyasası ne kadar hareketliyse ekspertizler de o kadar hareketli oluyor. Alım satım ne kadar hızlı olursa bizler o kadar çok iş yapıyoruz. Vatandaşlarımız muhakkak bilindik tanınan marka diye önemsemesinler. Ekspertiz olarak bilindik ustaların hizmet verdiği ya da sahip olduğu firmalardan destek alsınlar. Çünkü bu işle ilgili yatırım yapıp ben bu işten para kazanacağım diyen farklı meslek gruplarından arkadaşlarımız oluyor. Çok ciddi derecede bir tecrübe gerektiriyor. Ben kaportacıyım, ben boyacıyım deseniz de işin çok püf noktaları var. Bu işte uzman olmak çok uzun süre alıyor“ şeklinde konuştu.

“BUGÜN DÜKKÂNIMIZA 3-4 ARABA ALABİLİYORSAK NE MUTLU BİZE DİYORUZ“

İşlerinin geçmiş yıllara göre çok düştüğünün altını çizen Pelen, “ İşlerimizin eskiyle hiçbir alakası yok. Bundan yaklaşık bir 5 sene öncesinden bahsedeyim. Biz o zaman günde 15 araba bakıyorduk. Dükkânımızda üç kişi çalışıyorduk. Bu iş yeri öyle bir para kazanıyordu 15 araba baktığımızda bugün de iş yapmadık diyebiliyorduk. Bugün dükkânımıza 3-4 araba alabiliyorsak ne mutlu bize diyoruz. Ama maalesef bugünlerde o da yok. Bunun sebebi tabii ki ekonomik, gelen zamlardan kaynaklanıyor. Krediler durdu vatandaş her ne kadar iş olmasa da bir kredi çekiyor ve bütçesini döndürüyor. Herkes otomobil alıp satmaya başladı haklı olarak denetlemeler geldi. Fakat şimdi alım satımlarda durdu fiyatlar çok yüksek. İşler çok ciddi derecede düşük“ açıklamalarında bulundu.

“ORİJİNAL RAPORU VERİLMİŞ BİR ARACA BAKTIĞIMIZDA ÇOK FARKLI KUSURLAR ÇIKABİLİYOR“

Pelen, ekspertiz sektöründe usulüne uygun olmayan durumlarla karşılaştıklarından şu sözlerle bahsetti;

“Bazen bize denk geliyor. Dışarıda orijinal raporu verilmiş bir araca baktığımızda araçta çok farklı kusurlar çıkabiliyor. Bunları örneğin, komple araca orijinal yazılmış. Ama biz aracı incelediğimizde yaklaşık 11 parçası olan aracın 6 parçasının değişik olduğunu gördük. Mesela insanın can güvenliğini sağlayan kemik parçaları, şasileri, podyleri ya da direkleri aracın bu kısımlarında çok ciddi hasarlar olduğunu gördük. Bu durumlar yaşanabiliyor.“ (MELİSA ÇİZMECİOĞLU)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.