
CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, çevre mücadelesine yeni bir boyut kazandıracak iki ayrı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Bülbül, çevrenin korunmasına ilişkin açılan davaların ve işlemlerin harçtan muaf tutulmasını, ayrıca “ÇED Gerekli Değildir” kararlarının tamamen kaldırılmasını talep etti.
Çevre için adaletin ücretsiz olması gerektiğini vurgulayan Bülbül, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nda değişiklik öngören teklifinde, doğayı savunan yurttaşların dava açarken karşılaştıkları yüksek harç yükünün kaldırılmasını istedi. Bir diğer teklifinde ise, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda değişiklik yapılarak, çevreyi etkileyebilecek her proje için mutlaka “ÇED Olumlu” kararı alınmasının zorunlu hale getirilmesini önerdi.
Bülbül yaptığı açıklamada, “Anayasa’nın 56. maddesi devlet ve yurttaşa çevreyi koruma görevi yüklüyor. Ancak çevreyi savunmak isteyen yurttaşlar yüksek dava harçlarıyla caydırılıyor. Adalet, parası olana sunulan bir hizmete dönüştürülüyor. Oysa doğayı korumak kişisel değil, kamusal bir haktır,” dedi.
“ÇEVREYİ SAVUNMAK LÜKS DEĞİL, HAKTIR”
Çevre davalarının kamu yararını ilgilendirdiğini vurgulayan Bülbül, “Bu davalarda harç alınması kabul edilemez. Çevreyi korumak isteyenler cezalandırılırken, doğayı tahrip edenlerin önü mü açılacak? Adaletin bedeli olmaz. Bir ağaç ya da bir dere değil, geleceğimiz savunuluyor,” ifadelerini kullandı.
“ÇED MUAFİYETİ KEYFİ BİR UYGULAMA HALİNE GELDİ”
CHP’li Bülbül, bir diğer kanun teklifinde ise, projelere ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Bu kararların, projelerin çevresel etkileri yokmuş gibi davranılmasına yol açtığını belirten Bülbül, şunları söyledi:
“Başta Aydın olmak üzere Ege Bölgesi, maden ocakları ve jeotermal santrallerle delik deşik edilmiş durumda. JES borularından yayılan gazlar çevreyi zehirliyor, tarım ürünleri zarar görüyor, halk kanser gibi hastalıklarla baş başa bırakılıyor. Halk itiraz ettiği halde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararları verilmeye devam ediliyor. Bu keyfi uygulamalara derhal son verilmeli.”
DAHA ÖNCE ZEYTİNLİKLER İÇİN HAREKETE GEÇMİŞTİ
Süleyman Bülbül, daha önce zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına izin veren düzenlemeye karşı açtığı dava ile de dikkat çekmişti. Bülbül'ün başvurusu sonrası Danıştay, milletvekillerinin toplumsal çevre davalarında dava açabileceğine hükmetmiş ve Resmi Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliği’ni iptal etmişti. Karar, çevre mücadelesinde emsal bir adım olarak kayıtlara geçti. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.