Takip Et

Enerji içecekleri kalbin sessiz düşmanı

tvDEN ekranlarında Gazeteci Emin Aydın’ın sunduğu Baş Başa programına konuk olan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Güngör, enerji içeceklerinin kalp sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çekti. Güngör, özellikle genç bireylerin ve sporcuların bu içecekleri tüketmesi halinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceklerini belirtti.

Programda, enerji içeceklerinin kalp damarlarını kaplayan ve “endotel” adı verilen kaygan yapıyı tahrip ettiğini dile getiren Güngör, “Bu yapı damar sağlığı için kritik önemdedir. Enerji içecekleri, bu kaygan maddenin içten içe yırtılmasına sebep olarak kalp krizi riskini artırır” şeklinde konuştu.

KAFEİN, TAURİN VE ŞEKER BOMBASI

Enerji içeceklerinin içerdiği maddelere de değinen Güngör, bu ürünlerde yüksek miktarda kafein, taurin, şeker ve karbonhidrat bulunduğunu aktardı. “Kafein belli bir dozun üzerine çıktığında çarpıntıyı artırır, ritim bozukluklarına yol açar, tansiyonu yükseltir ve kalp damarlarında spazmı tetikler. Enerji içeceklerinde bu maddelerin hepsi fazlasıyla mevcut” ifadelerini kullandı.

Güngör, bu içeceklerin özellikle gece geç saatlerde, uykunun en çok ihtiyaç duyulduğu dönemlerde tüketilmesinin kalp krizine adeta davetiye çıkardığını vurguladı. “Gece 1'de, 2'de, sabaha karşı stres hormonlarının pik yaptığı saatlerde alınan enerji içecekleri, kalp krizine zemin hazırlar. Ani ölümleri bu yüzden çok ciddiye alıyoruz” dedi.

ALKOLLE KARIŞIM ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Enerji içeceklerinin alkolle karıştırılarak tüketilmesinin daha büyük bir risk yarattığını belirten Güngör, “Bu içecekleri viski, votka gibi alkollerle karıştırdığınızda iç sistem daha da kötüleşir. Vücudun dengesi tamamen bozulur” şeklinde uyardı.

Kendisiyle ilgili bir anekdot da paylaşan Güngör, hayatında sadece bir kez enerji içeceği içtiğini ve o dönemde 25 yaşında olduğunu söyledi. O günden beri bu tür ürünlerden uzak durduğunu ve çocuklarına da hiç içirmediğini vurguladı.

CİNSEL GÜCÜ ARTIRICI İÇECEKLER DE TEHLİKELİ

Programda, piyasada cinsel gücü artırdığı iddiasıyla satılan bazı içecekler de gündeme geldi. Prof. Dr. Hasan Güngör, bu ürünlerde de benzer risklerin bulunduğunu ifade etti. “Doğal olmayan her şey bizim için sorunludur. Sonuçta vücuda yabancı bir madde alıyorsunuz” diyen Güngör, normal bir ilacın bile doktor kontrolünde verilmesi gerektiğini hatırlattı. (SELİME AYDEMİR) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.