Takip Et
  • 7 Aralık 2024, Cumartesi 13:31

Aydınlı genç kadın girişimci fark yaratıyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan 32 yaşındaki Vildan Uğurlu, hem tarımsal üretime hem de eğitime olan bağlılığıyla örnek bir girişimci olarak dikkat çekiyor. Çiftçi bir ailenin kızı olan Uğurlu, tarımda yenilikçi adımlar atarak Ejder meyvesi yetiştiriciliğinde başarı hikayesi yazıyor.

Lojistik ve taşımacılık alanında lisans eğitimi alan Uğurlu, İstanbul’daki iş hayatını bırakarak memleketine döndü ve tarım alanında üretime odaklandı. 2019 yılında Efeler Kaymakamlığı’nın desteklediği “Efeler Diyarında Pitaya” projesine katılarak Gölhisar Mahallesi’nde sera kurulumunu gerçekleştirdi. Şu an 4. yılında olan üretim süreciyle ilgili Uğurlu, “Bu bölgede farklı bir ürün yetiştirme fikriyle yola çıktım. Araştırmalarım ve ailemin desteğiyle Ejder meyvesi üretimine başladım. Bugün 1.000 metrekarelik seramızda yılda 1,5 ila 2 ton arasında verim alıyoruz. Temmuz ayında başlayan hasadımız hâlâ devam ediyor ve kırmızı, beyaz, mor renklerdeki meyveleri pazara sunuyoruz” dedi.

“NEDEN FARKLI ÜRETİM MODELLERİ DENEMEYELİM?”

Uğurlu, tarımda çeşitliliğin önemine vurgu yaparak, “Pamuk, buğday gibi geleneksel ürünlerin üretimi elbette çok kıymetli. Ancak bu alanda çalışan pek çok kişi var. Biz neden farklı bir üretim modeli deneyerek memleketimize değer katmayalım? Aydın’ın iklimi ve toprağı her türlü ürünü yetiştirmeye müsait. Genç kadın girişimci olarak farklı üretim yöntemleriyle tarıma katkı sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMLE GELEN BİLİNÇLİ TARIM

Bitki koruma alanında ön lisans eğitimine devam eden Uğurlu, akademik bilginin tarımdaki önemine dikkat çekerek, “Karşılaştığım sorunları daha bilinçli çözmek ve bitkilerimi en sağlıklı şekilde yetiştirmek için tekrar üniversiteye başladım. Eğitim, bitkinin ihtiyacını doğru analiz edebilmemi sağlıyor ve bu da hem ürün kalitemi hem de verimliliğimi artırıyor” diye konuştu.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİME YÖNELİK ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Ejder meyvesinin ekonomik değerini artırmak için ürün kurutma ve kompost üretimi gibi yenilikçi projeler üzerinde çalışan Uğurlu, bu alanda Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan destek aldı. “Kurutma fırınları sayesinde ürünlerimizi uzun ömürlü hale getiriyoruz. Ayrıca budama artıklarıyla kompost çalışmaları yaparak sürdürülebilir bir çiftlik döngüsü oluşturmayı hedefliyorum” diyen Uğurlu, üretim sürecinde atık yönetimine de önem verdiğini belirtti.

Ejder meyvesinin yan ürünlerini değerlendirme konusunda da çalışmalar yürüten Uğurlu, çiçeklerinden elde edilen çayın hazımsızlığa iyi geldiğini ve bu alandaki araştırmalarına devam ettiğini söyledi.

“ÇEKİNMEDEN DENEYİN”

Tarımda farklılık yaratmak isteyen gençlere çağrıda bulunan Vildan Uğurlu, “Hiçbir şeyden çekinmeyin, deneyin. Tarımda yenilikçi projeler hem üreticiyi hem de bölge ekonomisini geliştiriyor. Aydın, eşsiz bir coğrafyaya sahip; burada ne ekerseniz yetişir” diyerek ilham verici mesajını paylaştı.

Uğurlu, tarıma olan sevgisi ve azmiyle, sadece Aydın’a değil, Türkiye genelinde tarımda çeşitlilik ve sürdürülebilirlik adına örnek teşkil ediyor. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.