
Aydın’da İbrahim Polat tarafından 1978 yılında kurulan Polat Makina, kadın kaynakçılarıyla sektörde dikkat çekiyor. Erkek egemen bir meslek olarak bilinen kaynakçılıkta, Polat Makina’da çalışan kadınlar azim ve kararlılıklarıyla her türlü zorluğu aşarken, Bilgisayar programcısından turizmciye, mutfak personelinden tarih öğretmenine kadar farklı mesleklerden gelen bu kadınlar, "Kadın yapamaz" algısını yerle bir etti.
"KADINLAR DA BU İŞİ YAPABİLİR"
Nurdan Köseoğlu, 36 yaşında ve bilgisayar programcılığı mezunu. İşsiz kaldığı dönemde Polat Makina’ya başvurmuş ve gelen teklifle kaynakçılığa başlamış. Başlarda şaşkınlık yaşasa da kısa sürede bu mesleğe adapte olmuş. "Kaynak yapıyorum dediğimde insanlar şaşırıyor, hatta 'Saç kaynağı mı yapıyorsun?' diye soranlar bile oldu. Ama bence kadın-erkek diye bir iş ayrımı yok. Herkes istediği işi yapabilir. Ben de yapıyorum ve mutluyum" dedi.
KARADENİZ’İN CESUR RUHU SANAYİDE
Selma Yılmaz Üçkardeş ise 32 yaşında ve Artvinli. Turizm ve otel işletmeciliği mezunu olan Selma, aldığı ücretten memnun olmadığı için yeni bir iş arayışına girmiş ve Polat Makina’nın kadın istihdamı projesine katılmış. "Kadın kaynakçı alımı yapacaklarını duyunca şaşırdım ama neden olmasın dedim. Uzun bir eğitim sürecinden geçtik. Şimdi kendi başıma çalışıyorum ve tik kaynağı yapıyorum. Daha önce turizm sektöründeydim, şimdi krom kaynatıyorum. Kadın isterse her işi başarır" diyerek yaşadığı süreci anlattı.
MUTFAĞIN SICAKLIĞINDAN KAYNAK ATÖLYESİNE
Neşe Hanım 36 yaşında ve daha önce Polat Makine’da mutfak personeli olarak çalışmış. Kadın kaynakçı alımı ilanını duyunca denemek istemiş ve başvuruda bulunmuş. "Bir meslek sahibi olmak istiyordum. Kaynakçılık cazip geldi ve başvurdum. Yeteneğim olduğunu keşfettim ve şu an buradayım. Başlarda erkeklerin bakış açısından dolayı zorlandık ama tecrübeyle bu zorlukları aştık. Kadınlar her işte başarılı olabilir."
KADINLAR HER ALANDA VAR OLABİLİR
Polat Makina’da çalışan kadın kaynakçılar, azimleri ve başarılarıyla kadın istihdamının artmasına öncülük ediyor. Kaynakçılık gibi fiziksel güç gerektiren bir meslekte bile kadınların neler başarabileceğini gösteren bu cesur kadınlar, "Biz başardıysak, herkes başarabilir," diyerek diğer kadınlara da ilham veriyor.
Kadınların gücü, azmi ve kararlılığı sayesinde kaynakçılık mesleği artık sadece erkeklerin değil, kadınların da ustalıkla icra ettiği bir meslek haline geldi. Polat Makina’daki bu değişim, kadınların sanayide daha fazla yer almasının önünü açıyor ve toplumsal cinsiyet kalıplarını yıkıyor. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.