
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen "Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Gücülendirilmesi Projesi" kapsamında Aydın'da 12. Sektörel Farkındalık Eğitimi başladı. Eğitim 4-5 Mart tarihlerinde Aydın’da bir otelde gerçekleşecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde, 4-5 Mart 2025 tarihlerinde düzenlenen eğitime, Aydın ve çevre illerden 42 yerel paydaş katıldı. Tarım, su kaynakları, turizm ve halk sağlığı gibi alanlarda iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi hedeflenen etkinlik, uzman sunumları ve grup çalışmalarıyla devam etti.
AÇILIŞTA PROJE YÖNETİCİSİ GİZEM BAL KONUŞTU
Projenin yürütücü kuruluşu olan UNDP adına açılış konuşmasını yapan Proje Yöneticisi Gizem Bal, iklim eylemlerinin şehir ve sektör ölçeğinde güçlendirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Bal, "Bu proje 2019'dan bu yana sürüyor ve Nisan 2025'te tamamlanması planlanıyor. Bugün burada, İklim Değişikliği Başkanlığı, UNDP ve yerel paydaşlar olarak bir araya gelerek farkındalığı artırmayı ve uyum kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Toplantımızın ilk gününde genel sunumlar olacak, ikinci gün ise sektörel riskler ve uyum stratejilerine odaklanacağız." dedi.
DR. ÖMER ÖZTÜRK: "UYUM VE AZALTIM BİRLİKTE ELE ALINMALI"
İklim Değişikliği Başkanlığı'ndan İklim Değişikliği Uzmanı Dr. Ömer Öztürk ise konuşmasında, "Bakanlığımıza bağlı olarak 2021 yılında kurulan İklim Değişikliği Başkanlığı, hem ulusal hem de uluslararası iklim politikalarını koordine etmektedir. İklim değişikliğinin temel iki başlığı vardır: uyum ve azaltım. Bu eğitimde, sektörel uyum stratejileri konusunda bilgi paylaşılacak." diyerek iklim politikalarının önemine dikkat çekti.
PROF. DR. EMİNE DİDEM EVCİ KİRAZ: "BU TOPLANTI ŞEHRE KATKI SAĞLAYACAK"
UNDP Sağlık Sektörü Uzmanı ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz ise "Bu toplantı, şehrimizin geleceğine dair kritik farkındalıklar oluşturacak. Katılımcılar, iklim değişikliğinin sektörel etkilerini değerlendirecek ve gelecekte yapılması gerekenleri tartışacaktır. Tüm sektörlerle ortak çalışarak somut projeler geliştirmeyi amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.
KATILIMCILAR GRUP ÇALIŞMALARINA KATILDI
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar kendilerini tanıttı ve UNDP proje kilit uzmanı Prof. Dr. Doğan Dursun tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda sektörel uyum seçenekleri ve iyi uygulama örnekleri ele alındı.
Eğitimin ilk gününde temel kavramlar ve iklim riskleri üzerinde durulurken, ikinci gün sektörel uyum stratejileri, su kaynaklarının yönetimi, tarım ve gıda güvencesi, turizm ve halk sağlığı gibi konu başlıkları ayrıntılı bir şekilde tartışılacak.
Katılımcılara eğitimin başında ve sonunda farkındalık testi yapılarak eğitimin etkinliği değerlendirildi. Yerel paydaşlar, kentlerine dair öncelikli eylemler, mevcut kısıtlar ve uygulanabilir çözümler konusunda fikir alışverişinde bulundu.
YEREL EYLEM PLANLARINA KATKI
Aydın'da gerçekleştirilen bu eğitim, yerel paydaşların iklim değişikliğini daha iyi anlamalarını ve sektörel uyum eylemlerini güçlendirmelerini sağlamayı hedefliyor. Katılımcılar, iklim değişikliğiyle mücadelede birlikte hareket etmenin ve yerel eylem planları geliştirmenin önemine vurgu yaptılar. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.