Takip Et
  • 26 Eylül 2022, Pazartesi

Çocuk Gelişimi İçin Oyun ve Oyuncak

Oyunun, çocuğun gelişimi üzerindeki etkisi ne kadar önemliyse, aynı şekilde oyuncaklar da çok önemlidir. Oyuncaklar, çocuğun seçme davranışını, değerlendirme duygusunu ve yaratıcılığını geliştirirken aynı zamanda da kendi kendine karar verebilme ve belirli alanlarda beceriler edinmesine de olanaklar hazırlamaktadır. Çocuklar için büyük öneme sahip olan çeşitli boyutlar ve renklerdeki oyuncaklar aynı zamanda, çocukların oynarken hem eğlenmesine hem de renk, boyut, biçim, şekil gibi kavramları öğrenmelerine yardımcı olur. Oyun ve oyuncak bir çocuğun nitelikli vakit geçirmesi için de oldukça önemlidir.

Okul öncesi dönemde çocukların oyuncaklara ve oyun materyallerine karşı olan ilgilerinin yanı sıra, artan bir yaratıcılık, yetişkine benzeme ve taklit etme çabası da vardır. Bu noktada anne babaya düşen en büyük görev, almaya ve öğrenmeye hazır olan çocuğa uygun oyuncakların alınmasıdır. Anne baba bu dönemde, çocuğun gelişimsel özelliklerine uygun, ihtiyaç duyduğu ortamı ve materyalleri sağlamakla yükümlüdür.

Anne-babalar çoğu zaman çocuklarına oyuncak seçerken onların istek ve ilgilerine göre değil, teknolojiye göre tercih yapmaktadır. Ya da kendi çocukluk yıllarında içlerinde kalan isteklerini gidermek için oynayamadıkları oyuncak ve hediyeleri çocuklarına alarak mutlu olmaktadır. Bu noktada çocuğa uygun oyuncak değil, oyuncağa uygun çocuk yetiştirme isteği dikkat çekmektedir. Burada asıl önemli olan çocuğun gelişimine uygun, ona olumlu katkı sağlayacak, yaratıcılığını geliştirecek, sağlığını tehlikeye sokmayacak oyuncakların seçilmesidir. Çocuğun yaşına uygun olmayan oyuncaklar çocuğa keyif vermez, ilgisini kısa süreli çeker ya da başarısızlık hissi verebilir. Oyuncak, çocukların, kullanılışını kolayca anlayıp öğrenebileceği seviyede olmalıdır. Oyuncağın önemi çocuk gelişiminde göz ardı edilemez. Çocuklar oynayarak öğrenir, oyuncaklar bir öğrenme aracıdır. Büyüklere ait olan eşyaları çocuklara vererek iyi bir davranış yapmış olmayız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.